Egy projektornak rengeteg előnye lehet, hiszen a filmkedvelők nagyobb méretben élvezhetik a mozizást, egy előadás során a vetítést mindenki látja, de sokan azért esküsznek rá, mert kevésbé ártalmas a szemnek, mint a televízió. Ha projektvásárlás előtt állunk, s megtekintjük egy-egy vetítő paramétereit, nem biztos, hogy tudjuk, mi mit jelent és mire kell odafigyelni. Íme néhány tipp, hogy hogyan vásároljuk projektort.

Az új, modern projektorok sokkal kisebbek, mint nagy elődjeik, és beállítani is pofonegyszerű őket. Ezen felül sokkal pontosabbak, és részletezettebb a képük, nagyfelbontású Full HD anyagokat is meg tudnak jeleníteni, és ennek köszönhetően világosabb, élesebb, tehát minden szempontból kiváló képet kapunk.

Mire használjuk?

Ha csak üzleti célokra, tárgyalásokra, diavetítésekre vásárolunk projektort, a házimozi-vetítésnél kisebb teljesítményű projektor is megteszi. Ezek olcsóbbak házimozis társaiknál, PowerPoint vetítésekre, adattáblák megjelenítésére különböző oktató, vagy információs előadások prezentációs eszközeként lettek kitalálva és beállítva, nem pedig filmek vetítéséhez, mozizáshoz.

TV vagy vetítő?

A legnagyobb képátlójú TV-knél is sokkal nagyobb felületű képet adó vetítővásznak is - kiviteltől és mérettől függően 50.000–450.000 Ft között beszerezhetőek. Az egyetlen kompromisszum, hogy míg egy TV világos szobában is nézhető, addig a vászonra vetített kép a legjobb eredményt elsötétített helyiségben reprodukálja. Bárki, aki látott már ilyet igazolhatja, hogy semmilyen más képmegjelenítő eszköz nem képes az igazi mozikhoz hasonló élményt visszaadni, csak a vetített kép.

Ár

A vásárló széles választási lehetőséggel találkozik, és a skálán már körülbelül 200.000 forinttól egészen 3 millió forintig keresgélhet a listán. 720P-s projektorokat kaphatunk még ennél is olcsóbban, mégis azt javaslom, hogy ha komolyan gondoljuk, akkor nem adjuk alább az 1080p felbontásnál, mert mindenképpen a nagyfelbontásé a jövő.

Fényerő

Leginkább szubjektív szempont . Egy normál osztályteremben 1500 körüli érték javasolt, hiszen itt jegyzetelni is kell. Ahol nagyobb közönség van, vagy változó körülmények között kell vetítenünk (pl. ügyfeleknél) jobb, ha bebiztosítjuk magunkat egy 2000 ANSI lumen feletti készülékkel.

A felhasználási idő alatt (kb. 2-3000 óra) a projektorizzó fényereje folyamatosan nagyjából a felére csökken. Egy új izzó alsóhangon 50.000 forintba kerül, így projektorvásárlás előtt érdemes elsősorban a csereizzó-árakról tájékozódni, nehogy később kellemetlen meglepetésként érjen bennünket a csere. Gyakorlati tapasztalat, hogy minél drágább egy projektor, annál drágább a csereizzója, de vigyázzunk, ne ragadtasson el minket egy alsókategóriás projektor alacsony, akciós ára, mert a csereizzó akár annyiba is kerülhet, mint maga a készülék.

Kontrasztarány

Mekkora a kép sötét és világos pontja között a maximális fényerőeltérés. Ez a világos és a sötét régiók közötti maximális eltérést mutatja meg. A kontraszt arány fontossága egy-két eset kivételével, a házimozi projektoroknál fontos érték.

LCD, LCOS vagy DLP

A jelenlegi technológiai szinten ezek mindegyike kitűnő videóteljesítményt nyújt. A minőség elsősorban a kinézeten és az áron múlik.

LED-es vetítő

A LED-es technológia nagy előrelépést jelent az izzókhoz képest, ezek még sajnálatos módon igen drága készülékek Emellett hátrányuknak mondható az is, hogy fényerejük még nincs akkora, mint az izzós vetítőknek.

Képarány, felbontás

A 4:3 képarányú készülékek prezentációs célokat szolgálnak, legyen az egy kis hordozható gép vagy egy 20 kg-os konferencia termi vetítő. A 720p-s és a 1080p-s vetítők a házimozi szerelmeseinek készülnek, a nagy felbontású széles, 16:9 képarányú vetített képeikkel.

A vetített kép akkor lesz tökéletes, ha a számítógép monitor és a kivetítő azonos felbontásúak. Ha például előadása egy XGA 1024x768 felbontású monitoron született meg, a kivetítéséhez érdemes XGA felbontású projektort választania.