Bőrünk nagyon sok összetevőre érzékeny lehet, így korántsem mindegy, milyen sminket használunk. Előfordulhat az is, hogy csak többszöri próbálkozás után sikerült megtalálni a számunkra ideálisat. Akkor mégis mire támaszkodhatunk, ha vásárolunk?

Alapozó

Alapozó-vásárlásnál az egyik legzavaróbb tényező, hogy a legtöbb drogériában nincsenek megfelelő fényviszonyok, így nagyon nehéz kiválasztani a megfelelő árnyalaton. Neon-fénynél teljesen másképp mutat minden, mint természetes fénynél. Így célszerű arra törekedni, hogy olyan helyen vásároljunk, ahol megfelelők a fényviszonyok.

Minél problémásabb a bőr, annál inkább sűrű alapozót érdemes választani, ez kb. közepes fedést biztosít. A maximális fedésű alapozó nagyon sűrű, testes textúrájú és csak profi sminkesboltban

Az alapozó textúráját úgy tudjuk a vásárlásnál megvizsgálni, ha megnézzük, hogy a csuklónkra téve, kis mennyiségben hogyan fedi le az ereket.

Száraz bőrűeknek az olyan alapozók ajánlatosak, amelyek egyszerre fednek és hidratálnak. Azoknak, akik ezzel szemben inkább zsíros a bőre, a mattító formulájú alapozó javasolt. Pattanásos bőrre csakis olyan alapozót használjunk, ami bőrnyugtató hatású.

Korrektor

Mindig olyan korrektort válasszunk, amelyik teljesen megegyezik a bőrünk színével, vagy egy árnyalattal világosabb (például a szemünk alatti karikák sötétebbek, mint a bőrünk színe). A sárgás tónusú korrektorok hatékonyan tüntetik el a szem alatti sötét, lilás karikákat; míg a rózsaszínes korrektorok a kékes-lilás karikákra téve szürkének hatnak.

Rúzs vagy szájfény

A rúzsokból találunk mattot is csillámosat is, válasszunk korunknak és az alkalomnak megfelelően. A színeknél alkalmazkodjunk bőrtónusunkhoz. A dohányosoknak és az idősebbeknek inkább ajánlott rúzst használniuk, mintsem szájfényt, mivel ez utóbbi felkúszik a szájkörüli ráncokba.

A szájfényeknél fontos odafigyelni arra, hogy megfelelő állagút válasszunk, vagyis olyat, ami nem folyik és kenődik szét.

Szemfesték

A szemszín meghatározó a szemhéjszín választásakor. A zöld szeműek például az ellentétes szín (lila, rózsaszín) használatával optikailag zöldebbé és élénkebbé tehetik szemszínűket. Ugyanezen elv alapján a barna szeműek használjanak kékes árnyalatokat, a kék szeműek pedig narancs és barna színeket. Az egyik legegyszerűbb alapelv azonban a ruhatárhoz illő színek választása.