Míg a snowboard-deszka kiválasztása nehéz feladat, a kötésé az egyik legegyszerűbb. A kötés a snowboard-felszerelés azon eleme, amely az irányításért második lépésben felel. A lapon és a kötésen kívül pedig mégegy fontos elem van: a snowboard-cipő, ami az irányításért felel.

A cipő mérete

Mindig sízoknival, vagy olyan vastag zoknival próbáljuk a cipőt, amit majd a sportolás közben is viselni fogunk, mivel nagyon fontos, hogy helyes méretet válasszunk. Mindig csak befűzött cipőben tudjuk megállapítani, hogy jó-e a méret. Ideális a méret, ha a befűzött cipőben nyújtott térddel állva, a lábujjak épphogy érintik a bélést elöl, de a cipőre ráterhelve, (sípcsonttal a cipő nyelvére nehezedve) a sípcsont megtámaszkodik a cipő nyelvén és a sarok hátracsúszik a cipőben a helyére, ilyenkor elöl a lábujjaknál egy kicsi hely keletkezik, és már nem ér hozzá a béléshez egy lábujj sem. Ha ilyenkor is érinti a bélést elöl a lábujj, érdemes egy fél számmal nagyobb cipőt is megpróbálni. Figyeljünk oda arra, is hogy oldalirányban jól tartson a cipő, tehát a lábat mindkét oldalról mereven fogja, és hogy a sarok ne emelkedjen a cipőben.

Sem a nagy, sem a kicsi cipő nem jó, mivel a túl nagy cipőben megfeszül a talp, a lábujjakkal kapaszkodni kell, a kicsi pedig hátráltat a mozgásban.

A cipő típusa – keménysége

Az alpin stílushoz főleg kemény cipőket használnak. Ennek külső merev héja 2-4 csattal rendelkezik, míg belseje nagyon hasonlít egy sícipő bélésére. Nagyon precíz irányíthatóságot biztosít, azonban egyre kevésbé beszerezhető.

A freestyle és freeride stílushoz inkább puha cipőt használnak, és ez inkább egy hótaposóra hasonlít. Külső héja és bélése egyaránt külön fűzős. Csak puha kötéssel lehet használni. A puha cipőknek is különböző keménységi fokai vannak: egy kezdőnek puhább cipőre van szüksége, mivel a cipő a még kezdő, esetlen nagy mozgásokat elnyeli és csak a legkisebb részét továbbítja a kötésen keresztül a lap felé, így jó esetben létrejön a lassú tempó mellett a kanyarodás. Ezzel szemben egy profi inkább kemény cipőt visel, mivel számára az a fontos, hogy a legkisebb rezdülésre is reagáljon a lap. A szűzhavazásban jobban viselkedik egy lágyabb cipő, míg az ugrások és érkezések esetén jobb, ha egy masszívabb cipő tartja az ember bokáját.

A cipő megfeszítése – fűző vagy csat

A kemény cipőkre a csatos-tépőzáras módszer jellemző, míg a puha cipőkre a fűzős. A hagyományos fűzős rendszer mellett a puha cipőknél megtalálható a felhasználó kényelmét szolgáló gyorsfűzős típus is. Ezek fokozatmentes és precízen beállíthatóságot és feszességet biztosítanak. De vannak előre befűzött, a normál fűzőknél vékonyabb, kézi erővel szabályozható és rögzíthető rendszerek, amelyek ugyanolyan biztonsággal és pontossággal feszítik meg a cipőt, mint hagyományos társaik, csak lényegesen gyorsabban.

Kötések típusa

A kötéseket a cipők kategóriáihoz hasonlóan két csoportba sorolhatjuk. Puha kötést használunk a puha cipőkhöz, keményet pedig a keményhez. A vásárlásnál figyelni kell rá, hogy vastag zoknival próbáljuk, amilyennel használni fogjuk.

Kemény kötésnél a kötés állítható méretű, elöl vagy hátul csatos szerkezet, amely a cipőt nagyon szilárdan rögzíti a laphoz. Az alpine stílushoz, aminél a sebesség a fontos és nincsenek trükközés többnyire kemény cipőt és merev kötést használnak, s mivel leginkább az alpin-laphoz kapcsolható, ám mivel ezek kevésbé elterjedtek mint a freestyle és freeride lapok, ez a típusú kötés is már egyre kevésbé beszerezhető.

Nagy stabilitást nyújt, két fém pánt rögzíti a síbakancsot, egy az orránál, egy hátul.

A puha kötés sokkal elterjedtebb, mivel több mozgást enged, nem olyan merev, mint a kemény kötés. Édemes olyan kötést választani, aminek első pántja, úgynevezett „cap-strap”-es és nem felülről vágja a cipőt, hanem annak orrára tökéletesen rásimul és megszorítva a pántot, hátrafelé a sarok irányába húzza be és rögzíti a cipőt. Ebbe a kötésbe puha bakancs való, kezdő és freestyle riderek használják leginkább. Racsnis csatokkal rögzíti a lábfejnél és a bokánál a bakancsot, hátul támasztékkal.

Mindkét kötéstípusnak van step-in változata is, ami azért előnyös, mert a fel- és lecsatolás is lényegesen egyszerűbb. A fél step-in esetében a puha kötés háttámlája hátrafelé lenyitható, és lehetővé teszi, hogy a pántok meglazítása nélkül ki-be lehessen szállni a kötésbe.

A kötést nem csak cipőhöz, hanem laphoz is érdemes választani.