A snowboardozás egyik legfontosabb eszköze a deszka, amiből rengeteg típus áll rendelkezésre. Ahhoz, hogy a számunkra ideálisat válasszuk ki, tisztában kell lennünk tudásszintünkkel, testsúlyunkkal és azzal is, hogy milyen stílusirányzatot szeretnénk űzni. A szín, az ár és a minta mind csak másodlagos szempont.

Rétegek

Először is ismerjük meg a snowboard deszka felépítését. A deszka több rétegből áll. Az alsó réteg a talp, kemény műanyagból van. A deszka középső része a mag. Ez töbnyire fából vagy műanyagból van. Alatta és fölötte szövet van. Az orr és a hátsó rész a deszka két végén felhajlított rész. Az orr szerepe, hogy a deszka ne akadjon el a hóban. A deszka szélessége is fontos, mielőtt vásárolsz, vigyázz, nehogy túl keskeny legyen, mert ha a lábad lelóg róla, leakadhat a kanyarodásnál. Ha túl széles, akkor pedig azért kényelmetlen.

Tudásszint

Az egyik olyan paraméter, ami nagyban meghatározza, hogy milyen deszkát kell választanunk. Alapvetően három kategóriába sorolhatjuk a snowboardosokat: kezdő, középhaladó és haladó.

A kezdőknek a puha, lágy lap ajánlott. Ezeknek a puhább deszkáknak az árát az határozza meg, hogy mennyi fát használnak fel hozzá és milyen merevítőt használnak benne. Minél drágább, valószínűleg annál több és minőségibb. Ha kezdők vagyunk, érdemes az eladó segítségét kérnünk.

Középhaladó szintnél már a különböző stílusirányzatok is mérvadóak. Azoknak, akik pályán használják, a pálya- vagy alpin-lap javasolt, mély hóban pedig a freeride-lapok.

Testalkat

A másik befolyásoló tényező a súly, a magasság és a testalkat. Egy kezdő számára az ideális méret, ha maga elé állítja a lapot és az a kulcscsont és áll közé ér, mivel ez könnyű kezelhetőséget biztosít és kis tempónál is megtartja a stabilitást. A középhaladó szinthez az áll és száj közé érő lapok az ideálisak, míg a haladó szinten a magas tempóhoz a lap stabilitását megnöveli az orrig érő hosszúság.

Rádiusz

A snowboard-deszkák egyik fontos tulajdonsága, amivel valószínűleg találkozni fogunk, ha a paramétereket nézzük. A deszkák az elején és a végén szélesebbek, mint középen, így egy körívet írnak le. Ennek a körívnek a nagysága a fordulékonyság mellett a tempóval is összefüggésben van. A kis sugár 6-8 cm kisebb ívű kanyarokat tesz lehetővé. A nagyobb sugrú 12-14 cm-es pedig a nagy sebességű kanyarokat is bírja.

Típusok

A hagyományos cambernek híd formájú kialakítása van, csak az első és hátsó rész érintkezik a talajjal, középen megnyomva erőteljesen rugózik.

A zéró cambernek a snowboard teljes hossza a talajon fekszik, nem látható a híd hatás.
A negatív cambernél a snowboardot letéve, a nose (első rész) és a tale (hátsó rész) a levegőben van, csak a közepén érintkezik a talajjal.

Az alpesi lap vagy alpine a snowboard hagyományos típusa. Az orra íves, a rider egyirányba megy, nem trükközik. Akár aszimmetrikus is lehet, mert itt a lényeg a sebesség. Merev kötéssel és kemény cipővel használják.

A freeride a legelterjedtebb manapság. Ezek a deszkák piskóta alakúak, mindkét vége íves és emelt. Ugrásra is alkalmas.

A freestyle lapok szélesek és stabilak. Trükközni nagyon jól lehet vele, de a sebesség rovására.

Árkategória

Minél profibbak vagyunk, annál inkább meg kell fizetnünk a jó snowboard-deszkát. Míg a kezdőknek az egyszerű, jó deszkák akár 50 ezer forintért is beszerezhetők, addig egy haladó, csúcskategóriás modellért meglehet, hogy 150 ezer forint feletti összeget is ki kell fizetnünk. És akkor a kiegészítők, védőfelszerelés még nincs is benne.