A táblagép az utóbbi idők egyik elterjedt számítástechnikai eszköze lett. Könnyűsége miatt könnyen hordozható, kitűnő segédeszköz lehet egy konferencián, előadás megtartásához, vagy akár reggel a buszon újság helyett könnyen előkaphatjuk ezt is, és olvashatjuk a legfrissebb híreket. Ha elhatároztuk, hogy szükségünk van egy ilyen készülékre, nézzük meg jobban, mire figyeljünk oda:

Árkategória

A pártízezer forintos táblagépektől egészen a párszázezer forintosokig válogathatunk ma a palettáról, úgyhogy fölmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi is a különbség közöttük, miért a drágábbat válasszuk és mit nem tud az olcsóbb?

Használat

A táblagépeket elsősorban internetböngészésre, filmnézésre, játszásra, különböző alkalmazások használatára javasoljuk, könnyűsége és mérete miatt akár utazás közben is kényelmesen használhatjuk. Aki ennél többet vár tőle, azt valószínűleg csalódás fogja érni, hiszen egy táblagép nem alkalmas arra, hogy kiváltsa a laptopot vagy az asztali számítógépet. Ezeknek az ismeretében kell tisztáznunk magunkban, tényleg szükségünk van-e egy ilyen készülékre.

Rengeteg sok előnye is van: könnyűvé teszik a jegyzetelést, a hordozhatósága nagy előnyt jelent, rugalmas, kötetlen, jegyzeteket tudunk tárolni digitálisan, vázlatokat készíthetünk. Bárkinek jól jöhet, akinek járás közben kell kezelnie a számítógépet.

Kijelző

A kijelző méreténél minimum 8'' méretűt válasszunk, vagy ha hajlandók vagyunk valamivel többet rááldozni, akkor 10'' méretűt. Ennek főleg azért van jelentősége, mert használat közben kevésbé rontja a szemünket.

A másik fontos paraméter a felbontás. Minél magasabb a kijelző felbontása, annál jobb a kijelző olvashatósága. Ezzel együtt azonban, minél nagyobb, annál gyorsabban fogyasztja az akkumulátort is. 1024×768 alatti kijelző felbontást nem igazán érdemes választani.

A kijelző harmadik fontos tulajdonsága az érintésérzékelés. A rezisztív felületérzékelők egy részének érzékelőfelülete nem megfelelően van kialakítva, ebből adódóan csak ceruzával használható, ami nagy hátrányt jelent. Mindemellett a rezisztív érzékelés érzékenyebb a környezeti behatásokra is. Olcsóbbak és kevésbé érzékenyek, mivel az erőt érzékelik, amellyel a panelt megnyomjuk. Ezzel szemben a kapacitív érzékelők esetében kizárólag csak ujjunkat használhatjuk a mozgatásra. Persze, ennek is megvan a hátránya, egyrészt az érintés-érzékelés pontatlansága, másrészt, hogy téli hidegben kesztyűben például nem tudjuk használni a készüléket. Viszont ezek jobb minőségűek, az ujjakon lévő feszültséget érzékeli beviteli jelként.

A több érintést és nyomást érzékelő panelek sokkal drágábbak. A többérintéses panelek előnye, hogy egyszerre több ujjunkat tudjuk használni, ami például nagyításnál előnyös.

Típus, rendszer

Az Apple termékeknél nincs nagy választási lehetőségünk, a pénztárcánkon múlik melyiket választjuk.

A különböző rendszereknek azoknak megvan a maguk hátránya: nem frissíthető úgy, mint egy laptop operációs rendszere. Ha az eszköz gyártója nem készít hozzá frissebb rendszert, akkor marad a régi, elavult, amit nem tudni meddig támogatnak még.

Az Android alapú táblagépek azonban már sokkal szélesebben jelen vannak a piacon. Ha a gép, amit vásárolni szeretnénk, Android 4.0-nál régebbi rendszert futtat, nem érdemes megvásárolni.

Processzor, memória

A kijelző mellett a processzor és a memória az, ami befolyásolja egy táblagép árát. Minél több, annál jobb. A minimális memória az 512 Mb, mivel ezalatt nagyon lassú a rendszer, szinte már használhatatlan.

A processzor legalább 1 GHz-es legyen, ezalatt nem érdemes választani. Itt is érvényesül a minél több, annál jobb elve.

Az egymagos rendszer is teljesen jól teljesít. Az Android rendszerű táblagépek többsége ARM architektúrás processzorral rendelkezik. Érdemes legalább olyan gépet venni, ami a 7-es sorozat utasításkészletét támogatja.

USB

A táblagépek többsége USB porttal nem rendelkezik, így például nem tudunk hozzácsatlakoztatni egeret vagy billentyűzetet, de van USB aljzat, ami segítségével a számítógépre köthetjük. Ha tudjuk, hogy szükségünk lesz USB portra, figyeljünk oda rá a vásárlásnál.

GPS

Ha GPS-re van szükségünk, akkor összeköthetjük a kellemeset a hasznossal, így nem kell külön GPS-készüléket vásárolnunk. Azon gépeknél, amelyekben nincs 3G modem, a helymeghatározás, és annak pontossága jóval rosszabb lehet, mint azon modellek esetén, amelyekben van beépített 3G is.

Hol vegyük?

Szinte bármelyik műszaki áruházban vagy webáruházban böngészhetünk a tablet pc-k hatalmas választékából, ezekben bátran megbízhatunk, de figyeljünk oda a termék garanciájára.

Vannak kisebb műszaki webáruházak alacsonyabb árakkal, ám ezeknek sokszor az a hátránya, hogy egyáltalán semmilyen garanciát nem kapunk a termékre.

Ha mindenképpen szükségünk van mobilinternetre is, akkor érdemes lehet mobilszolgálgatótól, esetleg valamilyen csomagban megvásárolni a táblagépet. Itt azonban általában korlátozott a választék és nem biztos, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelőt.