A jóleső sportolás titka a jó felszerelés. A különböző sportágak pedig különböző felszerelést igényelnek. Nézzük, ha teniszezni szeretnénk, milyen cipőre van szükségünk. A teniszezés egyike azon sportoknak, ami rengeteg mozgást igényel, ezért sem mindegy, hogy mennyire strapabíró és kényelmes a cipő, ami a lábunkon van.

Miért nem jó a futócipő? A futócipőt csak előre irányuló mozgásra alkották meg, a tenisz közben pedig többirányú mozgást végzünk – így ha a futócipőt vesszük fel a játékhoz, nem vagyunk biztonságban. Nem csak a játéknak, de egészségünknek is ártunk vele.

A jó teniszcipő biztonságos: azaz bátran futhatunk, ugrálhatunk benne és az éles fordulatokat is jól viseli. A jó teniszcipő az, amelyik merev tartású, erős alapanyagú. A talpuk felülete csökkenti az elbotlás és a megcsúszás esélyét, a lábujjakat pedig rögzíti.

A láb típusa

Fontos, hogy a cipő a lábra illő legyen, vagyis nagyon figyeljünk a próba során, hogy a lábujjak vége és a teniszcipő orra között marad legalább egy centiméter hely, szélességében pedig ne szorítson, de ne is legyen túl laza.

Pozitívum, ha ismered, milyen típusú lábad van. Ezt egy könnyű próbával el tudod végezni: a lábboltozat megállapításához vizezd be csupasz lábadat, lépj ki sima, száraz felületre! Ha a lábnyomod széles, teljesen szétterül, és nem keskenyedik befelé, akkor alacsony a lábboltozatod és lapos a lábfejed. Amennyiben a lenyomat enyhén ívelt ott, ahol a lábboltozat felemelkedik, normális lábboltozatról beszélünk. Ha keskeny, ívelt, s legjobban a hüvelykujjpárna és a sarokrész látszik és a talp középső része alig, abban az esetben magas a lábboltozat.

Annak megfelelően könnyebben tudunk választani teniszcipőt, ha tudjuk, milyen típusú a lábboltozatunk.

Ha nem tudunk választani, vagy valamelyik tulajdonságban nem vagyunk biztosak, bátran kérjünk segítséget az eladótól.

Próba

Mint minden cipőnél, a teniszcipő vásárlásánál is a legfontosabb folyamat a próba.

A próba során figyelj oda a lábboltozatod típusára. Vidd magaddal azt a zoknit, amit a teniszezésnél használsz és abban próbáld fel a cipőt.

Nem gondolnánk, hogy milyen fontos, hogy a megfelelő napszakban próbáljuk fel a cipőt: a legideálisabb délután vagy közvetlenül egy teniszjátszma után.

Általában a két lábunk mérete nem ugyanakkora: ha két méret között hezitálunk, akkor mindig a nagyobb lábunk méretének megfelelőt válasszuk.

Az is meghatározó a vásárlásnál, hogy milyen terepen játsszunk. Ha salakos pályán, akkor olyan cipőre van szükségünk, aminek halszálkás mintázatú (képen) gumitalpa van; az agyagpályára ennél még tartósabb cipőre van szükség; fűre pedig már másmilyen külső talp ajánlott (képen).

Ha minőséget szeretnénk, igyekezzünk a márkás sportcipők közül válogatni.