Nem lehet megmondani, milyen a jó teniszütő, mert ez szubjektív. Vásárlás előtt tegyünk fel magunknak néhány kérdést, amire válaszolva, meglátjuk, milyen paraméterekre kell figyelni a vásárlás során. Milyen gyakran játsszunk? Mennyire vagyunk erősek – azaz elbírunk egy nehéz ütőt? Milyen tudásszinten vagyunk – kezdő vagy profi? A labda feletti kontrollt tudjuk tartani, vagy inkább az a fontos, hogy az ütő biztosítsa a megfelelő erőkifejtést?

Íme, mire figyeljünk oda teniszütő vásárlásnál:

Fej

A könnyű fejű teniszütő nem terheli meg a játékos karját, nagy a sebessége az ütésnek, könnyen irányítható. Bár kisebb az ütőfelülete is, de nagyobb kontrollt tudunk tartani felette, ezért praktikusabb mint a nagy fejű.

A nagy fejű teniszütő előnye, hogy nagyobb a találati felülete. Minél nagyobb a teniszütő feje, annál kisebb a hibázási lehetőségünk a játék során és annál nagyobb erővel tudjuk megütni a labdát. Főleg haladó teniszjátékosoknak ajánlott, mivel kevésbé irányítható vele a teniszlabda, mint könnyebb fejű társával.

A méretek számokban: kis fejű teniszütő: kisebb mint 97 inch² vagy 625 cm², standard méretű: 97– 105 inch² vagy 626–677 cm², nagy fejű ütő: 106–115 inch² vagy 678–742 cm², nagyon nagy fejű ütő: nagyobb mint 116 inch² vagy 742 cm²

Markolat

A megfelelő vastagságú markolatot egy könnyű teszttel meg tudjuk állapítani: fogjuk a kezünkbe a teniszütőt majd a hüvelykujjunkat egyenesítsük ki (nézzen a fej felé). Ha ekkor a hüvelykujjunk és a többi ujjunk közé befér a másik kezünk mutatóujja úgy, hogy nem lötyög és nem is szorul közéjük, akkor megfelelő a teniszütő nyél vastagsága.

Női játékosok számára általában a 2-3-as, a férfi játékosok számára inkább a 3-4-es nyélméret a megfelelő.

Súly

A teniszütő súlya minél nagyobb, annál könnyebb visszaadni a labdát, ám megvan a hátránya is: a nehezebb teniszütőt tartani is nehezebb lehet. Így ez részben szubjektív tényező, mivel azoknak, akik nem rendelkeznek megfelelő gyakorlattal és izomzattal, nehéz lehet egész játékon keresztül tartani.

Keret vastagsága

Minél kevésbé vastag a keret, az ütő annál „lágyabb” és komfortosabb. A vékony keret, több kontrollt jelent és kevesebb erőt. A vastagabb kerettel erősebbet lehet ütni, de az ütéskontroll csökken. Az átlagos ütő 25-27 mm között van, 17-21 mm között nagy ütéskontrollt biztosít az ütő, míg 23-25 mm között közepes ütéskontrollt.

Húrozás

Az ütőben lévő húr feszességére és minőségére is figyeljünk oda. A profi teniszütőket sokszor húr nélkül árulják. Az ütőn található adat szerint kell az ütő húrozásának keménységében gondolkoznunk. Ez általában 23 és 29 kg közötti érték, a tartomány logikusan az ütő fejnagyságával van szoros összefüggésben.

A nyitott húrmintázat jobban elhajlik a labdával való ütközése során, mint a sűrűbb mintázat, így nagyobb labda-visszapattanást biztosít. Ezek a húrok viszont kevésbé tartósak, mivel a húrok szabadon mozognak A sűrűbb húrmintázat kevésbé hajlik el a teniszlabda becsapódásakor, ennek következtében a visszapattanási energia is kisebb. Akiknek fontos a teniszütő irányíthatósága, általában a sűrűbb húrmintázást választják.

Teniszlabda

A teniszben a pálya típusától függően léteznek külön fűre, salakra, műanyagra megfelelő tervezésű labdák: mindegyik típus kialakítása a terepviszonyok szerint más és más.

Tudásszint

Ha teniszezünk, fontos felmérnünk képességeinket is, vagyis hogy tudásszintünk alapján válasszunk ütőt.

Kezdőknek és középhaladóknak a könnyű súlyú, nagy fejméretű ütők ajánlottak. Erő-ütőknek is nevezik őket, mivel a kezdő játékosok kevésbé erőteljes lendítését egyensúlyozzák. Tehát az ilyen ütő nagy fejű (650-670 cm²), könnyű (250-280 gramm), hosszú (685 mm).

Középhaladóknak és haladóknak közepes súlyú, közepes fejméretű ütők ajánlottak. Ez többnyire könnyebb ütő, 600-650 cm² nagyságú fejjel, és a normál ütő hossznál kicsit nagyobb (675-685 mm). Ezek az ún. tweener teniszütők.

Profiknak, versenyzők a nagyobb súlyú, kisebb fejméretű, kontroll-ütőket használják. Tipikusan nehezebb ütő (300-330 gramm), kisebb fejjel (570-600 cm2), a manőverezhetőség kedvéért mind fejkönnyű. Az ütő hossza általában standard (675 mm) vagy kicsit nagyobb.