Nagyon sok mindennek a pénztárcánk szab keretet, így a tévévásárlást is nagyban leegyszerűsíti, ha tudjuk, mennyit szánunk rá. Azonban az már korántsem mindegy, hogy azt kapjuk-e a pénzünkért, amit várunk. Fontos tisztában lenni előbb az igényeinkkel, majd azzal, hogy mennyit szánunk rá.

Plazma vs. LCD tévé

Amit sokszor hallunk: plazma vagy LCD? Halljuk, de nem biztos, hogyha vásárlás előtt állunk, tudjuk is, mi a különbség a kettő között, melyik az inkább nekünk való. Mindkét típusnak megvan a maga előnye és hátránya, az alábbiakban ezt tekintjük át.

Méret

Ha 40 col alatti tévét szeretnénk vásárolni, akkor egyértelmű: csak LCD tévét tudunk venni, hiszen jó minőségű plazma tévét ilyen kis méretben nem találunk.

Fényerő – napszak

Ha valaki nappal szokott sokat tévézni, ismét egyértelmű a döntés. Az LCD előnye, hogy mindegy mikor nézzük: este és nappal is ugyanúgy szép képet kapunk, ezzel szemben a plazma csak sötétben igazán élvezhető. De akkor nagyon, mivel nagyon jó háttérvilágítással rendelkezik – épp ez az oka annak is, amiért nappali fényben nem ad jó képet.

Válaszidő – műsortípus

A plazma tévé azonban kiküszöböli azt a problémát, amit egy LCD tévé nem igazán tud: a nagyon gyors mozgásoknál sem érzékelünk elmosódást, tökéletes képet kapunk, tehát nagyon jó a válaszideje. Ennek a gyors válaszidőnek köszönhetően egészen biztosak lehetünk benne, hogy egyáltalán nem fog késni a kép, nem lesznek bemozgások és elmosódások. Így például egy sportközvetítést, amiben gyors mozgások vannak, sokkal élvezetesebb egy plazma tévén nézni.

Betekintési szög – hányan és honnan nézünk tévét

Az LCD-k további hátránya, hogy fontos a betekintési szög. A mindennapi életben ez persze többnyire nem fog problémát okozni, mivel ha normálisan, középről, tévénéző-távolságból nézzük a képet tisztán látni fogunk mindent. Azonban ez a kérdés plazma tv-nél fel sem merül, mivel itt minden szögből tökéletes képet kapunk.

Szín

A plazma tévék kontrasztosabb képet adnak, mivel az LCD-k esetében a fekete és a sötét színek megjelenítése nem tökéletes. Ezzel szemben egy plazmán a fekete az fekete, ennél fogva az összes színnek mondhatni kiváló a megjelenítése, élethű színeket kapunk.

A plazmák hátránya az ún. „beégés”, így például a sokat nézett csatornák logói beéghetnek a képernyőbe és valamennyire látszódni fognak, ha másik csatornára váltunk.

Mindkét típusú tévé szinte tökéletes képet ad, csak azt kell tudnunk, hányan, mikor és milyen műsorokat akarunk nézni.

Ár

Innentől kezdve már minden csak azon múlik, mennyit vagyunk hajlandók rááldozni. Egy olcsóbb tévé vásárlásával az átlagos tévénézőnek megfelelő minőséget fogunk kapni. Ugyan az LCD kontrasztaránya valószínűleg alacsony lesz, és a válaszideje sem lesz az igazi, mégis élvezhető képet kaphatunk.

Középkategóriás LCD tévéknél már könnyebben kapunk full HD felbontást, szebb színeket, több extra funkciót és letisztultabb formákat.

A felsőkategóriás tévéknél pedig alapvető a full HD, a tiszta, éles kép, a színhűség és az elegancia.

Hol vegyük, mire figyeljünk?

Mint a legtöbb dolgot, a televíziót is érdemes szaküzletben vásárolni. Ennek több oka van: a szakszerű kiszolgálás, az eladók személyreszabott jó tanácsai, illetve biztosak lehetünk a javításban és a garanciában. Ugyan a nagyáruházak kínálatában is kialakított külön ilyen részlegeket, ám sokszor nagyon nehéz megítélni, melyik az igényeinknek megfelelő készülék, így hajlamosak vagyunk megvásárolni egy rossz készüléket.

Az sem mindegy, hogy mit mutatnak nekünk a tévé képernyőjén, hiszen mondjuk egy demo-film nem ugyanolyan mint egy tévéadás. Márpedig valószínű, hogy a tévében adást fogunk nézni, nem pedig demo-filmet. Ha van rá lehetőségünk – és ezért is jó a szaküzlet – vigyünk saját tartalmat és azt próbáljuk ki a tévén. Érdemes tesztelni a tévét, megnézni, milyen beállításai vannak, mennyire tudjuk kezelni. Hasonlítsuk össze a többi tévé képével.

A nagyáruházakban általában a nagy fényeknek és a sok lámpának köszönhetően valószínű, hogy nem is azt a képet látjuk, amit majd otthoni környezetben.

Sokszor előfordulhat az is, hogy túl akarnak adni a már kifutó modelleken, aminek előnye persze, hogy olcsóbban juthatunk hozzá a készülékhez, hátránya viszont, hogy lehet, nem is tudunk róla, hogy egy újabb, kifinomultabb típust is megvehetnénk.

Tehát fontos tényező, hogy a vásárlásnál pontosan azt lássuk, amit majd a későbbiekben is látni szeretnénk, látni fogunk. Hiszen a szem a fő minőségellenőr.