A jó hegymászáshoz vagy túrázáshoz a túrabot az egyik leghasznosabb kiegészítő, amit vásárolhatunk. Sokan nem is tudják, miért hasznos – pedig nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy kényelmesen túrázzunk. Nézzük, mire kell odafigyelni:

Miért vegyünk?

A túrabot főleg a terhelés csökkentésében segít, kiküszöböli a görnyedt testhelyzetből eredő fáradtságot. Segít az egyensúlyozásban: a felfelé kapaszkodást könnyíti és a lefelé jövet lendületét csökkenti.

Típusok

A hagyományos túrabotok könnyűek és olcsók, azonban ennek az az ára, hogy nem rendelkeznek rezgés-csillapító beépítéssel, vagyis a lefelé jövetnél nem nyújtanak olyan jó teljesítményt. Mindemellett pontos bothasználati ismereteket igényelnek.

A kompakt túrabotoknak kisebb a markolata és a hossza is rövidebb, így általában az alacsonyabb termetűeknek lehet praktikus. Kicsik és könnyen összezárhatók.

A hegymászó botokat egyenletes terepen használhatjuk.

Az ütődést elnyelő túrabotoknál belső rezgés-csillapító van, ami segít a lefelé jövetben. Főleg azoknak segíthet, akiknek gyenge a csuklója vagy a válla, ám számítsunk rá, hogy drágábbak is.

Súly

Általában minél könnyebb a túrabot, annál olcsóbb. Ha sokat túrázunk, vagy ha hosszabb túrákra járunk, érdemes beruházni rá, hiszen a könnyebbség miatt sokkal több energiát is spórolhatunk meg, hiszen könnyebb emelni.

A bot törzse

A bot törzse lehet jó minőségű alumínium (7075-T6; 7001; 6013-ig), egy idő (nagy és hosszas terhelés) után azonban elfáradhat az anyaga és megrepedezhet.

A karbonszálas botok drágábbak, ám könnyebbek. Nagy erőkifejtésénél azonban könnyebben repedhetnek vagy törhetnek mint az alumíniumból készültek.

Markolat

A túrabotok markolatainak alakja és fogása nagyon eltérő lehet, ezért javasolt több típust is kipróbálni a vásárlás előtt. Figyeljünk oda arra is, hogy milyen anyagból készül. A parafa kellemes tapintású, elvezeti az izzadtságot és csökkenti a rezgést. A habszivacsból készült a legpuhább markolat, azonban sérülékeny és kopik. A gumi alapanyagú védi a kezet a hidegtől, ám főleg csak hideg időben ajánlott. A műanyag markolatok az egyszerűbb túrabotoknál fordulnak elő, de stabil fogást nyújtanak ennek ellenére is és minden időjárási körülmény között használhatók.

Csuklópánt

Amire még figyeljünk, hogy a markolaton lévő csuklópánt állítható legyen. Érdemes olyat választani, ami párnázott vagy bélelt, így nem dörzsöli a kezet.

Összegezve

Minél minőségibb túrabotot válassz. Legyen kényelmes a markolata, legyen könnyű és kihúzott állapotban is legyen merev. Figyeljünk oda rá, hogy állítható legyen a hosszúsága, mivel csak így tudjuk beállítani pontosan a nekünk kényelmes hosszúságot. Ha összecsukható, sokkal könnyebb hordozni.