Tűzhelyet, főzőlapot és sütőt többféleképpen vásárolhatunk: gáztűzhely, villany sütő, elektromos tűzhely, beépített főzőlap, beépített sütő, kerámialapos tűzhely, gázfőzőlap, kombinált, különálló – széles skála és kombinációs lehetőség áll előttünk, csak rajtunk múlik, mit szeretnénk.

Tűzhelyeknél elhelyezésük szempontjából megkülönböztetünk beépíthető, illetve szabadonálló készülékeket. Az utóbbiak csak körbeépíthetőek, a beépíthetőknél sütő és főzőlap külön elemekből áll össze.

Gáztűzhely

A gáztűzhelyek még ma is képesek fölvenni a versenyt az elektromos tűzhelyekkel. Nagyon sokan ezt választják, mivel költséghatékonyabb megoldásnak bizonyul, mint elektromos társa.

Vannak ebből is beépíthető és különálló típusok, amelyeknek nagyobb a helyigénye. Megéri alaposan szétnézni, mert a hagyományostól elrugaszkodott formákat is felfedezhetünk.

Előnye az alacsony ár – mind beszerzésben, mint a későbbiek folyamán használatban. Amiért még sokan szeretik, hogy nem kell megvárni, míg felmelegszik, a begyújtás után rögtön nekiállhatunk a főzésnek. Bármilyen meghibásodás esetén aránylag egyszerűen, alacsony áron javíthatóak

Legnagyobb hátránya azonban a nehézkes szabályozhatóság. A bizonyos fokozatok között nincs nagy különbség, így némely étel elkészítésénél nehezen tudjuk beállítani a megfelelő hőfokot. További hátránya, hogy nagyon mértékben fordul elő az étel odaégése, ha nem figyelünk, s szinte követelmény, hogy felszereljünk fölé egy páraelszívót.

Elektromos tűzhely

Legnagyobb előnye a precíz hőfok-szabályozhatóság.

Hátránya a magas energiafogyasztás. A megfelelő hőfok eléréséhez sok idő szükséges, így nem lehet rögtön nekilátni a főzésnek, meg kell várni, míg felmelegszik. Fontos ellenőrizni a vásárlás előtt, hogy a ház villamoshálózata elbírja-e annak áramfelvételét.

Villanytűzhelyek közül egy-két típust elláttak gőz funkcióval. A gőzzel való

sütés egészségesebb, és jobban megőrzi az ízeket és az ételek vitamintartalmát.

Légkeveréses sütő

Az ilyen típusú sütők előnye, hogy egyidejűleg kétféle ételt is süthetünk benne. A legtöbb esetben nincs szükség a sütés előmelegítésére sem. A légkeveréses módszerrel energiamegtakarítást érhetünk el.

Az egyik nagy kedvenc pedig a gáztűzhely és a légkeveréses sütő használata, hiszen ez a legköltségkímélőbb és talán a legpraktikusabb megoldás is.

Indukciós tűzhely

Az indukciós tűzhely jóval magasabb hatásfokkal képes az elektromos áram hőenergiává való átalakítására, mint a hagyományos technológia szerint működő, elektromos fűtőszál alkalmazására alapuló tűzhely-típusok. Tehát, gyorsan felmelegszik, így csökken a főzési időtartam is. Lényegesen hatékonyabb egy gáz- vagy egy elektromos tűzhelynél, mindemellett pedig energiatakarékosabb az üzemeltetése is. További előnye, hogy biztonságos, hiszen az indukciós tűzhely által létrehozott hőenergia magában az edényben keletkezik. Precízen szabályozható, pontosan kontrollálható a hőfok, így például jelentős mértékű, hirtelen hőfokváltozás is kiváltható vele.

Hátrányt jelent, hogy az indukciós tűzhelyeken nem minden típusú edény használható, így csakis az e célra alkalmas, azaz a vasat, illetve az acélt tartalmazó konyhai edényekkel lehet főzőcskézni. Léteznek ugyan réz- illetve alumínium-edényekkel is működő indukciós főzőlap típusok is, viszont ezek hatékonyságukban alulmaradnak ferromágneses eszközökkel funkcionáló társaikkal szemben.  Emellett társaihoz képest az ára is magasabb.

Aki csak az indukciós technológiát szeretné kipróbálni, az vásárolhat szóló indukciós főzőlapot is, így például akár egy gáztűzhely mellett, ha fontos a hőfokszabályozhatóság, az indukciós főzőlapot is bármikor használhatja.

Főzőlapok

A kerámia főzőlapok felületükön egy fekete színű, síküveg van, ami megkönnyíti a tisztítását, illetve az edények nagyobb felületen érintkezhetnek a főzőfelülettel. Reagálási idejük is jobb lett.

Mechanikai szilárdsága és kopásállósága rendkívül nagy. A kerámialapok gyorsabb változatai a halogén fűtőelemekkel felszerelt főzőlapok. Az elektromos főzőlapok ennél sokkal lassabban reagálnak, vagyis lassabban melegednek föl, mint mondjuk egy kerámialapos.

Gázlapoknál választható, hogy milyen anyagból legyen: zománcozott vagy nemesacélból, esetleg edzett üvegből. Könnyen szabályozható a lángjuk, így nehezebben tud odaégni a főzni- vagy sütnivaló.