A jó zokni kiválasztása nem csak kényelmi, hanem egészségügyi szempontból is nagyon fontos. A téli időben nagyon könnyen felfázhatunk, ha nem a megfelelőt választjuk ki, de nyáron sem árt megfeledkezni róla. Ha túrázni készülünk, akkor pedig pláne fontos a gondos válogatás.

A zokni anyaga

A zokniknál figyeljünk arra, milyen anyagból készülnek. A gyapjúzoknik melegek, kényelmesek és tartják a hőt, viszont megvan a maguk hátránya is: gyorsan elhasználódnak. Így figyeljünk arra, hogy 100%-os gyapjúzoknit sose vegyünk, mindig valamilyen más szintetikus anyaggal keveredjen.

A szintetikus anyagok a gyapjúval szemben kopásállóbbak és gyorsabban is száradnak.

A zokni típusa

A zokni típusát annak megfelelően igyekezzünk kiválasztani, amire használni szeretnénk. Minél többet túrázunk, annál inkább legyen készleten sok vastag, ún. hegymászó-zokni, mivel ezek ellenállnak a rossz időjárásnak is, és nem fordulhat majd elő, hogy fázik benne a lábunk (a cipő is számít!). Mindennapi használatra azonban ezek melegek.

Ennél vékonyabbak a könnyebb túrazoknik, amik jól elvezetik az izzadtságot. Oda kell figyelni rá, hogy meleg és tartós legyen.

A sportzoknik általában vékonyak kell hogy legyenek, intenzív testmozgásnál el kell vezessék az izzadtságot ezek is.

Lábszárvédő

A lábszárvédő is egyre gyakoribb és praktikusabb viselet. A harisnya mellett jó még, ha van valami, ami melegíti vádlinkat. Szinte teljesen mindegy, mihez vesszük fel, minden viselethez megtalálhatjuk a hozzáillőt – rengeteg színű, mintájú, vastagságú létezik.

Ha formás lábad van, szinte bármelyik vastagságú és fazonú lábszárvédő jól fog állni!

Ha vastag a vádlid, arra figyelj oda, hogy vékony anyagból készüljön és viselésnél egyenesítsd ki.

Ha vékony a vádlid, akkor is szinte bármelyik fazont választhatod, de akár a vastagot is viselheted és összeráncolhatod.

Kamásli

Túrázáshoz ajánlott a kamásli viselete, amelynek funkciója nem csak a hidegtől, hanem a sártól, kavicstól, különböző törmelékektől való védelem. Ennek különböző fajtái vannak. A legalapvetőbb szempont, hogy egyszerűen és gyorsan nyitható és zárható legyen a kamásli: vagy a vádlinál hátul, vagy a lábszár elején nyithatók.

Hosszúságától függően, a bokavédőket könnyű túrákhoz, szárazabb időjáráshoz ajánljuk. Távol tartják az apró törmeléket és kavicsokat a cipőtől.

A hagyományos, téli kamáslik már a zordabb körülményekhez ajánlottak. Megbízható védelmet nyújtanak. Méret választásnál figyeljünk, hogy a talpon rögzített heveder esetén, a lábszárvédő felső széle a térd alatt, a lábszár tetején végződjön.

Ha üzletben vásárolunk, lehetőleg vigyük magunkkal azt a bakancsot, amelyikhez majd a legtöbbet viselünk a lábszárvédőt. Ebben a lábbeliben vegyük fel a kamáslit és állítsuk be az alsó hevedert úgy, hogy a legprecízebben fedje le a bakancsot. Majd győződjünk meg arról, hogy a kamásli hossza megfelelő-e.