20 évesek az első budapesti bevásárlóközpontok! 20 évesek az első budapesti bevásárlóközpontok!

Bizony-bizony, ki hinné, hogy a budapesti bevásárlóközpontok legújabb generációjának első képviselői immáron két évtizede, hogy megnyitották kapuikat. Azóta pedig rengetegen követték a példájukat, hiszen - kisebb-nagyobb sikerrel, de - közel 50 shopping center működik csak a fővárosunkban. Most sorra vesszük Budapest legfontosabb plázáit, megnyitásuk sorrendjében:

1996: a Duna Plaza és a Pólus Center

A Duna Plaza (42.000 m2) átadásakor hazánk első nagy, nyugati típusú bevásárlóközpontjának számított, itt üzemelt az ország első, kilenc termes multiplex mozija is. A Pólus Center (56.000 m2) a meg­nyitása idején egész Közép-Európa legnagyobb plázája volt, egy igazi amerikai típusú bevásárlóközpont, azaz egy „mall”, benne egy Tesco hipermarket és több mint 300 üzlet és étterem, valamint korcsolyapálya található.

1997: az Europark és a Csepel Plaza

1997-ben a főváros ugyan két kereskedelmileg kevésbé forgalmas részén nyíltak meg új plázák, érdemük azonban elvitathatatlan abból a szempontból, hogy térségük kereskedelmi ellátottságán nagymértékben javítottak. A Csepel Plaza (19.800 m2) Csepelen, illetve az Europark (25.600 m2) Kispesten egyaránt 68 üzlettel és ingyenes parkolási lehetőséggel várja a vásárlókat.

1998: a Mammut I. és a Lurdy Ház

Az ezt követő évben két jelentős központ került átadásra, az egyik a Széll Kálmán térhez közel eső Mammut I., amely kitűnő elhelyezkedésének köszönhetően óriási sikernek bizonyult. Nem volt ilyen szerencsés a Duna Plazaval megegyező alapterületű Lurdy Ház (42.000 m2) amely a Lágymányosi-híd pesti hídfőjénél nem hozta meg a várt eredményt és a mai napig a sikertelenebb plázák közt tartják számon, nem túl szerencsés telephely választása miatt.

1999: a Westend City Center és a Campona

1999-ben a főváros egyik legforgalmasabb környékén, a Nyugati téren nyitott meg az ország azóta is egyik legnépszerűbb plázája, a négyszintes, közel 500 üzlettel rendelkező WestEnd City Center (94.000 m2), amely hihetetlen sikerét a jó helyválasztás mellett sokszínűségének köszönheti, hiszen az üzletek, éttermek és mozi mellett egy irodakomplexumnak és a Hilton szállodának is otthont ad, és területe ezekkel együtt megközelíti a 200.000 m2–t. Szintén ebben az évben épült fel a budatétényi Campona (60.000 m2), amelynek szolgáltatásai mellett az élővilágot bemutató Tropicarium, a 2012 óta ideköltöző Csodák Palotája, valamint a Kölyökpark és a 11 termes mozi adják a különlegességét.

2000: az Átrium Eurocenter

Az ezredfordulón Buda északi oldala örülhetett egy új központ átadásának, hiszen az Átrium Eurocenter Óbudán nyitotta meg kapuit 2000-ben, benne az ország egyik legnagyobb Intersparjával, mozival, étteremmel, divatüzlettel és postával.

2001: a MOM Park és a Mammut II.

Egy évvel később, 2001-ben a hajdani Magyar Optikai Művek, a MOM telephelyén nyílt meg a MOM Park Bevásárlóközpont, amely több mint 100 üzlettel, kávézóval és étteremmel, illetve egy multiplex mozival és 1540 férőhelyes mélygarázzsal várja látogatóit 3 szinten, 30 000 m²-en. Ebben az évben bővült ki a Széna téren található Mammut egy második épülettel, a Mammut II-vel, mellyel együttesen 105.000 m2 alapterülettel rendelkeznek.

2002: az Árkád I.

2002-ben Budapest egyik legnagyobb kapcsolódási pontján, az Örs vezér terén került átadásra az Árkád Üzletközpont, amely rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert remek helyszínválasztásának köszönhetően. 2013-ban az Árkád II. megnyitásával alapterülete 68.000 m2-re nőtt, és ezzel a legnagyobb bevásárlóközpontnak számít Magyarországon.

2003: az AsiaCenter

Az Újpalotán található AsiaCenter 2003-as megnyitása óta Kelet-Közép-Európa legnagyobb kereskedelmi központjaként ismert, amely a maga 125.000 m2-ével délkelet-ázsiai kereskedők magyarországi és regionális központjaként működik. Az épületkomplexum üzlethelyiségeit alapvetően ázsiai, illetve magyar, de ázsiai jellegű árukat forgalmazó kiskereskedők bérlik, de találhatóak benne éttermek, kávézók és bérelhető raktárak, irodák, bemutatótermek is.

2007: az Aréna Plaza

A Keleti pályaudvartól nem messze, a korábbi lóversenypálya helyén épült fel és nyitott meg 2007-ben az Arena Plaza, ami rövid idő alatt az ország elsőszámú kedvenc bevásárlóközpontjává vált, köszönhetően jó megközelíthetőségének és méretének (66.000 m2), mellyel az Árkád II. 2013-as megnyitásáig a legnagyobb magyarországi plázájának számított. Számos világmárkát forgalmazó üzlet, éttermek, Tesco és IMAX mozi is várja itt a vásárló közönséget.

2009: az Allee

Az Allee az egykori Skála Budapest Nagyáruház helyén került átadásra 2009-ben, melyben közel 140 üzlet található, köztük több olyan divatmárkáé is, amelyek addig nem voltak jelen hazánkban.  Emellett mozi, éjjel-nappal nyitva tartó kaszinó, fitneszterem és több közüzemi szolgáltató ügyfélszolgálati irodája is megtalálható, a már megszokott éttermek és kávézók mellett.

2010: a Corvin Plaza

A Corvin sétány projekt keretében felépített Corvin Plaza 2010 végén nyílt meg a Corvin mozi közelében, 36.000 m2 alapterületen, melynek 10%-át szupermarketek teszik ki.  A négyszintes épületkomplexumban továbbá 9 outlet és több mint 100 üzlet található, legfelső szintjén kizárólag éttermek rendezkedtek be.

2011: az Europeum és a KÖKI Terminal

A számos folyóirat szerkesztőségének otthontó adó, ám éveken át üresen pangó, a köznyelvben Sajtóházként ismert épület helyén, Budapest egyik legforgalmasabb pontján, a Blaha Lujza téren, a Corvin áruház szomszédságában, 2011-ben épült fel egy három emeletes bevásárlóközpont Europeum néven, amely kis mérete (6.000 m2) ellenére is igen népszerűvé vált az elmúlt évek során, előnyös elhelyezkedéséből eredően. Ugyanebben az évben került átadásra a névadó Kőbánya Kispest metrómegállónál a szintén háromszintes KöKi Terminál, benne több mint 200 üzlettel, egy barkácsáruházzal, egy 5000 négyzetméteres hipermarkettel, éttermekkel, kávézókkal, ügyfélszolgálatokkal és irodahelyiségekkel.

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Epson nyomtató pénzvisszafizetés

Epson nyomtató pénzvisszafizetés

Epson nyomtatódért egy adott összegig most pénzvisszafizetést igényelhetsz az Office Depotnál!

Klíma akció a Praktikerben

Klíma akció a Praktikerben

Minden időjárásjelentés azzal riogat, hogy idén elmarad az ősz. Egy hosszú, meleg nyárszerű évszakra számíthatunk, ami azt jelenti, hogy valószínűleg tovább lesz szükséged a légkondira otthon vagy az irodában. Ez tulajdonképpen jó dolog, mert most akciós áron szerezheted be a forróság hátralévő idejére a legprofibb klímákat.

Miért a Micro roller a legjobb döntés gyermeked számára?

Miért a Micro roller a legjobb döntés gyermeked számára?

Gyermek és felnőtt rollerek az a-Wear Sport kínálatából.