eMag webáruház teszt eMag webáruház teszt

Következő tesztalanyunk egy igazi nagyágyú, a romániai illetőségű, de magyar nyelvű honlappal és ügyfélszolgálattal rendelkező eMag.hu volt, ami az utóbbi évek során az ország egyik legnépszerűbb és legnagyobb forgalmat bonyolító webáruházává nőtte ki magát. Kíváncsiak voltunk, hogyan teljesít . Vegyes tapasztalatokat szereztünk.

RENDELÉS 5/5

Előnyök

Az eMag weboldalára igazán nem lehet panaszunk, átlátható holnapjukon könnyen böngészhettünk széleskörű szolgáltatásaik között, illetve minden lényeges információt logikus helyen találtunk, legyen szó akár a GYIK-ről, a szállítási és fizetési módokról, a garanciáról, vagy az elállási jogról.

A színes kínálatból egy elektromos fogkefét tettünk a kosarunkba. A rendeléshez regisztráltunk, megadtuk adatainkat, szállítási és számlázási címünket, illetve mivel nem magánszemélyként rendeltünk, ezért cégünk adatait,  a három leggyakoribb fizetési mód közül (utánvét, bankkártyás online fizetés, banki átutalás) közül pedig az elsőt választottuk. A rendelés leadása után azonnal kaptunk is egy visszaigazoló emailt, amelyben közölték, hogy hamarosan újabb elektronikus levélben vagy sms-ben tájékoztatnak arról, amikor  a futárcég átvette a csomagunkat. Ez két nappal később meg is történt, az e-mailből megtudtuk, hogy csomagunkat összekészítették, csak a futárszolgálat átvételére vár, akik előreláthatólag a következő napon szállítják majd ki a terméket.

Hátrányok

Nem igazán tudunk ilyet mondani, minden logikus volt és egyértelmű, a tájékoztatás pedig pontos és mindenre kiterjedő.

SZÁLLÍTÁS   4/5

Előnyök

A várható szállítás napján sms-ben tájékoztattak, hogy hamarosan csomagunk érkezik, a kézbesítés pedig valóban a megadott időintervallumban történt. A termék biztonságos csomagolásban, az árucikkhez illeszkedő, kis méretű, visszaküldésre is alkalmas, eMag-os dobozban érkezett.

Hátrányok

A doboz felbontása után annak belsejében csak magát a fogkefét találjuk, a légpárnás fólia ott van ugyan, de csak rá van helyezve a termékre, nincs körébugyolálva, amivel igazán védené. További negatívum, hogy minden egyéb dokumentumot (számla, garancialevél, elállási jogról való tájékoztatás) csak a rendelési fiókunkban találhatunk meg, illetve a weboldalról tölthetünk le. 

VISSZAKÜLDÉS   2/5

Előnyök

Az első és legfontosabb, amit kiemelnénk, hogy néhány webáruházzal ellentétben az eMag nem tesz különbséget magánszemélyek és cégek közt az elállási jog gyakorlását illetően, így mivel jogi személyként rendeltünk tőlük, nekünk is volt lehetőségünk élni azzal. További pozitívumként említhetjük, hogy a telefonos ügyfélszolgálaton kedvesek és készségesek voltak velünk, bár ez véleményünk szerint a minimum, amit elvárhatunk, valamint azt is, hogy a futár valóban a megbeszélt időpontban érkezett a visszaküldendő termékért, amelynek átadása után egy átvételi elismervényt is kaptunk tőle.

Hátrányok

A weboldalon található, a személyes fiókunkból elérhető termék-visszaküldési űrlap valamilyen hiba folytán nem volt használható, így telefonálni kényszerültünk. Hosszas várakozás után értük el a diszpécsert, aki így helyettünk végezte el az űrlap kitöltését, és végül így került be a rendszerbe az elállási szándékunk. Ennek következtében az ügyfélszolgálatos úriembertől kaptuk meg az RMA számot is, vagyis azt a 6 jegyű azonosító kódot, amelyre a termék visszaküldéséhez elengedhetetlenül szükségünk volt. Ez ugyanis az a hivatkozási szám, amit feltétlenül rá kellett írnunk vagy ragasztanunk a visszaküldendő dobozra, ezzel igazolva, hogy az hozzánk tartozik, illetve ezzel biztosítjuk azt is, hogy csomagunk semmiképp se keveredhessen el az eMag központi szervizében a többi bevizsgálásra váró termék között.

A telefonos kollégától tudtuk meg továbbá azt is, hogy a termék bevizsgálását követően, ha megállapítást nyert, hogy valóban sértetlenül küldtük vissza az árut, e-mailben vagy telefonon fognak keresni a termék árának visszautalásához szükséges adategyeztetéssel kapcsolatban. Türelemmel vártunk, mondván mégis csak Romániáig kell visszaérkezzen a csomag, ráadásul a karácsonyi időszakban és a Black Friday után minden bizonnyal nem a miénk az egyetlen visszaküldött termék, ám miután ez a megkeresés heteken át nem történt meg, ismét felemeltük a telefont. Miután közel 20 percig várakoztunk, az ügyfélszolgálatnak csak többszöri próbálkozásra (RMA szám, név, e-mail cím) sikerült beazonosítania bennünket. Végül az IBAN számunk bediktálása után azt az ígéretet kaptuk, hogy napokon belül elindítják a termék árának visszautalását, méghozzá annak teljes összegét (korábban azt mondták, hogy a visszaküldés díja - 1500 Ft - levonásra kerül, így ezt pozitívumnak könyvelhetjük el, gondoltuk). Már kezdtünk megnyugodni, hogy végre minden a rendes mederben halad, amikor másnap csörgött a telefonunk (ezek szerint mégis fel tudnak hívni minket!), hogy legyünk kedvesek, egyeztessük az IBAN számot, ugyanis egy számjeggyel kevesebbet jegyeztek le legutóbb. A három vagy négy nulla problémáján átverekedve elviekben nagy nehezen végül minden akadály elhárult a pénzösszeg visszautalásának elindítása elől, ám lassan 3 hét után ez a tétel a bankszámlánkra a mai napig nem érkezett meg. Azt pedig, hogy ebbe pont beleesett az ünnepi időszak és azzal járó munkaszüneti napok, sajnos ennyi malőr, be nem tartott ígéret és várakoztatás után nem tudjuk indokként elfogadni, hiszen egyetlen nemzetközi utalás sem tarthat tovább néhány napnál, maximum 1 hétnél.

ÖSSZEFOGLALÁS 3/5

Amennyire zökkenőmentesen történt minden korábbi fázis, annyira volt nehézkes a visszaküldési, de főleg a visszautalási procedúra. Éppen ezért felemás érzések kavarognak bennünk. Ha olyan szerencsénk van, hogy nem sérült vagy hibás a termék, amit kaptunk és az elállási joggal sem szeretnénk élni, akkor mindenképpen jó választás az eMag, hiszen remek árakon dolgoznak, a saját forgalmazású termékeiket pedig ingyenesen szállítják ki, amivel valódi vonzerővel bírnak versenytársaik mellett. Azonban ha valamiért mégis a visszaküldés mellett döntünk, vagy esetleg arra kényszerülünk, akkor okozhat jónéhány kellemetlen percet a romániai vállalat, de a türelmünket legalábbis biztosan próbára teszik majd.

 

Oszd meg ezt a hírt a világgal!
Google+ megosztás
kapcsolódó linkek

Segítettünk a vásárlásban?
Értékeld a cikkünket!

3.0 pont, 1 szavazat
kapcsolódó cikkek
legnépszerűbb cikkek
kapcsolódó kategóriák
Webáruház tesztek

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?