Matrac vásárlási tippek a jó alváshoz Matrac vásárlási tippek a jó alváshoz

A város, ami sosem alszik - és Ön?

Jól ismerjük mindannyian a mondást, amivel New Yorkot illetik. A zajok, az energia, a különlegességek, és a gyorsan élők városa. Rohanásból itthon sincs hiány, de vajon hány magyar városnyi emberről lehetne elmondani ugyanezt, hogy nem alszik, vagyis alvásproblémákkal küzd?

A statisztikák szerint a felnőtt lakosság 30%-a érintett, azaz kis fejszámolással megállapíthatjuk, hogy nálunk akár egy Budapest méretű város nem alszik, de erről biztos nem születik világsláger.

Ha a bevált lazító technikák, esti nyugtató teák sem segítenek az ellazulásban, és küzdelem, forgolódás jellemzi éjszakáinkat, érdemes felkeresni egy szakembert.

Ha minden nap meggyötörten, fájdalmas, merev végtagokkal ébredünk, akkor vajmi keveset ér a macskagyökér.

Szembe kell néznünk a lehetőséggel, hogy fekhelyünk nem alkalmas a pihentető alvásra.

Az alacsony minőségű, kényelmetlen matracok nagy mértékben felelősek az éjszakai diszkomfortért. Szívünk mélyén mindig is tudtuk ezt, csak nehéz beismerni, hiszen a fejünkben lévő számológép már kalkulálja is, biztos nem lesz olcsó mulatság lecserélni a régi matracot, pedig ez is relatív.

Jó hír viszont, hogy míg a rossz vagy rosszul megválasztott matrac megakadályozza a kielégítő alvást, a minőségi matrac hozzásegít minket ahhoz.

Ezekkel a gondolatokkal indultam el matracot vásárolni, vagyis, mint később kiderült, évtizedes alváskultúra lemaradásomat pótolni.

Ismerős ajánlások és apró netes kutatás után a NOVETEX Matrac Biomanufaktúra egyik budapesti bemutatótermét kerestem fel.

A 20 éves tapasztalattal rendelkező magyar cég családias hangulatú üzlete dél körül csendes volt, ideális, hogy betartsam a legfőbb szabályt:
- Ki kell próbálni a matracot, ha lehet minél hosszabb ideig.
- Egyórás sziesztám alatt több matracon elnyúltam és ezalatt rengeteg kérdésre feleltem.
Tehát nem én kérdeztem, hanem a tanácsadó, alvásszakértő kolléga alaposan kifaggatott alvási szokásaimról, mint egy jó pszichológus.

Rengeteg információ kavarog ugyanis a fejekben a tökéletes matrac választásról.

Egy biztos, mindenki számára tökéletes matrac nincs. Hiszen mindannyian mások vagyunk, és amit egy 100 kilós ember puhának érez, az egy 50 kilogrammos ember számára kőkemény kínzás lehet. Ezért gyanakodjunk, ha valahol kérdések nélkül ajánlanak nekünk matracot. Biztosak lehetünk benne, hogy csak eladni akarnak valamit, ami nem a mi egyedi igényünkre lett szabva.

A legfontosabb, amit minden esetben elvárhatunk egy matractól az, hogy megfelelően támassza alá a test minden pontját, engedje a váll és a csípő enyhe süllyedését és oldalfekvésben segítsen a gerincoszlopot a lehető legegyenesebb pozícióban megtartani. Az egészségügyi témákban jártas tanácsadó óva intett attól, hogy már kialakult gerincproblémákkal a matractól várjuk a csodát. A több rétegből készült biomatrac sem tud önállóan gyógyítani, de feltétlenül javítja a közérzetet. Megelőzésre viszont kimondottan alkalmas.

Emellett a matracszerkezetben használt alapanyagok (kókuszrost, latex, memóriahab) felveszik az alvás közben keletkező izzadtságot, azt a környezet felé továbbítják, elpárologtatják, biztosítva ezzel a higiénikus alvás feltételeit.

A matracok kitűnően szellőznek ezáltal atka-, és baktériummentes fekvőfelületet biztosítanak.

A cserére váró 10 éves matracom már egy teknőre kezdett hasonlítani, de én sokáig kitartottam amellett, hogy az ágynak igenis 20 évet ki kell bírnia. Természetesen tévedtem. Fejlettebb hálószoba kultúrával rendelkező nyugati társadalmakban evidens, hogy a matracokat 7-8 évente cserélik, világosított fel a NOVETEX másik szakértője a harmonikus alvásklíma egyik alaptételéről, amikor az üzemben megnéztem hogyan is készítik kézzel az egyedileg rám szabott matracot. Évek alatt mi magunk is változunk, más a súlyunk, az izomzatunk, kicsit mi is “elkopunk”. Amennyiben nincs lehetőség a teljes matrac cseréjére ilyen időközönként, érdemes egy-egy réteget cserélni az új igényekre szabva, vagy megjavítani és máris visszanyerjük a korábbi komfortérzetet.

A többszörös magyar termék nagydíjas biomanufaktúrában évente 50.000 matracot gyártanak, környezettudatos megközelítésben. A gyártás során felhasznált alapanyagok nem tartalmaznak egészségre ártalmas anyagokat.

Amikor azt mondom testre szabott matracot készíttethetünk a NOVETEX-nél, nemcsak a testünk vonalát követő, közel százféle, különböző kényelmi fokozatú és rugalmasságú matracra gondolok. Tulajdonképpen bármilyen formában és méretben gyártathatunk matracot. Láttam hajóban használatos matracot és gyerekek fantáziavilágát tükröző, játékos formájút is. A gyerkőc matrac éppen egy felújításon esett át, hiszen használója folyamatosan nő, így a módosult igénybevételnek megfelelően cseréltek rétegeket rajta.

Az alvás, akárhogy nézzük egy intim tevékenység, ezért nekem kimondottan fontos volt, hogy egy szimpatikus, megközelíthető, baráti légkörben próbálgathattam, és valódi tanácsokat kaptam.

Pár napon belül kiderül, hogyan oldottam meg a házi feladatot, milyen megoldást választottam, de érzem nyugodt éjszakáim lesznek.

Jó pihenést!

Novetex matracok »

Novetex bemutatótermek »

Oszd meg ezt a hírt a világgal!
Google+ megosztás
kapcsolódó linkek
Novetex Matrac Biomanufaktúra Novetex Matrac Hálószoba Szaküzlet Duna Pláza

Segítettünk a vásárlásban?
Értékeld a cikkünket!

4.0 pont, 1 szavazat
kapcsolódó cikkek
legnépszerűbb cikkek
kapcsolódó kategóriák
Ágy, kanapé, matrac

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?