6 tipp, hogy okosan vásárolj online! 6 tipp, hogy okosan vásárolj online!

Napjainkban egyre több olyan oldal, vagy webshop létezik, amelyek akár saját termékeiket árusítják, akár más árucikkeket gyűjtenek össze, valamilyen módon megkönnyítik a dolgunkat, hiszen nem kell hosszú sorokat kivárnunk, hogy beszerezzük az áhított termékeket.

Az online vásárlás és a webshopok rengeteg pozitív kimenetelű alternatívát tudnak nyújtani látogatóiknak, hiszen nem csak kényelmesen juthatunk hozzá általuk a vásárlás élményéhez, de ezek a termékek nem egyszer olcsóbbak is, mint bolti társaik hiszen a raktározáson és szállításon kívül más költséget nem igen vonnak maguk után.

Azonban ha online vásárlásra adnánk fejünket, érdemes ebben a helyzetben is tájékozódni először és néhány előzetes szempontot kitűzni magunk elé, hiszen mint minden gazdasági szituációban, itt is akad számos olyan buktató, amelybe könnyedén belefuthatunk.

Mi most összeszedtük a 6 legfontosabb szempontot, amelyre figyelned kell, ha webshopból vásárolsz terméket, hogy valóban azt kapd a pénzedért, amire vágysz.

1. Ismerkedj meg az adott webshoppal!

Sokan azért ódzkodnak az online vásárlástól, mert nem tartják eléggé biztonságosnak a folyamatot. Nos, az interneten valóban érdemes óvatosnak lenni, azonban ha néhány szabályt betartasz, egy idő után a webshopokban is könnyedén fogsz tudni beszerezni termékeket. Rendkívül fontos, hogy először tájékozódj az adott oldalról. Olvass utána más, az oldaltól független fórumokon, hogy milyen tapasztalataik vannak az adott üzlettel, keresd meg, hogy esetleges probléma esetén kivel tudnál kapcsolatba lépni, milyen cég üzemelteti az adott oldalt (ezt leggyakrabban az oldal alján szereplő impresszumban, vagy a kapcsolatnál tudod megtalálni).

További tippünk, hogy csak olyan biztonságos URL-lel rendelkező oldalról rendelj termékeket, amelyeknek forráskódjában a „https” szerepel, nem pedig „http”.

2. Bánj óvatosan a pénzzel!

Ez a tanácsunk talán kissé triviálisnak tűnhet, azonban az általános tapasztalat az, hogy online vásárlás során sokkal könnyebben engedünk ki pénzt a kezeink közül, mintha a boltban egy előre elkészített bevásárlólista alapján igyekeznénk beszerezni az árucikkeket. Ha például külföldi webshopból vásárolsz, érdemes nem egy nagyjábóli becslés alapján kikalkulálni a várható árat, hanem a pontos árfolyam szerinti összeggel számolni. Ilyenkor gyakran a szállítási költség is busás összeget tesz hozzá a fizetendő árhoz, így érdemes olyan termékeket választani, amelyeknél a szállítási költség (’shipping’) ár-érték arányban nem megterhelő befektetés számunkra.

3. Tudd, hogy mit veszel meg!

Bizonyára te is hallottál már rémtörténetnek is beillő online vásárlási élményeket, ahol a megrendelő közel sem azt a kapta, amit korábban a virtuális kosarába helyezett. Amikor webáruházban vásárolsz, figyelj arra, hogy a leírásnak minden egyes részletét elolvasd. Ha ruhát szeretnél venni, bátran érdeklődj a megadott kontaktnál a nemzetközi számozásokon túl pontos mérettáblázatok iránt is, ha valamilyen bútort, vagy lakberendezési tárgyat, akkor pedig különösen figyelj arra, hogy milliméternyi pontossággal tervezd meg az adott bútor helyét lakásodban.

Egyes oldalakon lehetőséged van korábbi vásárlóktól származó értékeléseket, vagy termékfotókat megnézni, figyelj arra, hogy ezeket is gondosan tanulmányozd át minden esetben.

4. Valóban szükséged van rá?

Természetesen impulzusvásárlásba könnyű belebonyolódni egy valóságos boltban is, azonban az online vásárlás során még inkább fennáll annak a lehetősége, hogy találsz valamit, amelyről úgy érzed az adott pillanatban, hogy nem tudsz lemondani. Nem is csoda, hiszen a jól komponált fotók és a terméket dicsérő címek mellett nehéz elmenni úgy, hogy ne akarnák mi is rögtön beszerezni az árucikket. Érdemes online vásárlásainkat is úgy kezelni, mint bármilyen más gazdasági döntésünket. Készítsünk listát arról, hogy pontosan milyen termékekre van szükségünk és nagyjából mennyi pénzt lennénk hajlandóak rászánni. Így biztosak lehetünk majd abban, hogy nem repül be „véletlenül” néhány plusz cipő, vagy leértékelt napszemüveg a virtuális kosárba.

5. Tájékozódj jogaidról!

Ha eddig azt hitted, hogy az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) csupán valamilyen hosszú, értelmetlen szöveg, amelyet muszáj kipipálnod ahhoz, hogy tovább tudj haladni a vásárlással, vagy bármilyen interneten végzett tevékenységgel, akkor tévedtél. Az ÁSZF-ben megtalálsz minden olyan hasznos információt, amelyre szükséged lehet, ha a rendelt terméket valamiért mégsem áll szándékodban elfogadni. Járj utána, hogy milyen lehetőségeid vannak ilyenkor, vissza tudják-e utalni a pénzt, vagy küldenek új terméket. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy panasz esetén kivel tudod felvenni a kapcsolatot, ha pedig úgy érzed, nem azt kaptad amit vártál vagy kihasználtak a vásárlás során, bátran élj fogyasztói jogaiddal!

6. Tervezd meg vásárlásod!

A termékösszehasonlító és az akciókat bemutató oldalak (mint amilyen például a globalplaza.hu is), segítenek abban, hogy bizonyos áruházak és webáruházak termékeid minél jobban megismerd és ezáltal könnyebb döntést tudj hozni vásárlásod során. Használd bátran azokat a hasznos applikációkat és weboldalakat, amelyekhez az internet segítségével juthatsz hozzá, mint például a költségkövető alkalmazások, vagy online bevásárlólisták, így könnyebben fogsz tudni pénzt spórolni.

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?