7 tipp, hogy valóra válthasd álomutazásod 7 tipp, hogy valóra válthasd álomutazásod

Az álomutazás elérhetetlen számodra? Az olcsó nyaralásokról pedig kizárólag hátizsákos vonatutak jutnak eszedbe? Pedig egyik sem igaz. Az tény, hogy az álomutazás megvalósításának érdekében vannak helyzetek, amikor kénytelen leszel kompromisszumokat kötni, de korántsem kell százezrekkel számolnod ennek érdekében. Cikkünken összegyűjtöttük a leghasznosabb tanácsokat, amelyeket érdemes szem előtt tartanod ha pénztárcabarát módon szeretnéd kihozni az idei nyaralást.

1. Az út is fontos, nem csak a cél

Külföldi utazáskor az egyik legfontosabb anyagi kérdés az utazás megtervezése. Ha például repülővel vágnál neki úticélodnak, fontos, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbb ár-érték arányú jegyeket. Az ideális repjegy vásárlási időpontokhoz persze nem árt némi rutin, ugyanis a repülőjegyek akkor a legolcsóbbak, ha már jóval az utazás előtt lefoglalod őket, vagy éppen ellenkezőleg, last minute áron veszed igénybe a szolgáltatást. További kedvezményeket nyerhetsz akkor, ha nem ragaszkodsz hozzá, hogy ugyanazzal a repülőtársasággal utazz odafelé, mint vissza, illetve ha nem hétvégi időpontban szeretnél indulni.

2. Mi férjen bele a táskába?

Azt természetesen mondanunk sem kell, hogy repülés esetén a minél kisebb csomaggal jársz a legjobban, de ugyanígy autós utazáskor sem hátrány, ha a bőröndök mellé még te is beférsz a kocsiba. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindent gondosan megtervezz előre, köztük azt is, hogy mi férjen bele abba a néhány napos/hetes úticsomagba, amelyet magaddal fogsz vinni. Fontos, hogy az utazás során képes legyél lealkudni egy kicsit saját igényeidből is, így például ne vidd magaddal a teljes gardróbodat. Figyelj arra, hogy inkább több réteges és sokfunkciós ruhadarabot csomagolj be, ezekből inkább kevesebbet és keress a szállás közelében mosodát, vagy vigyél magaddal mosókrémet, amellyel akár a szállodában is megtisztíthatod a legszükségesebb holmikat.

3. Milyen szállást érdemes választanom?

A nyaralások másik nagy pénzemésztő témája a szállás kérdése. Egy rossz hangulatú, kétes tisztaságú, ráadásul drága szállás ugyanis a teljes utazás emlékét negatívan tudja befolyásolni, ezért is rendkívül fontos, hogy a szállás kiválasztásakor is körültekintően járjunk el. Szerencsére napjainkban már számos alkalmazást és weblapot találhatunk, ahol korábbi véleményekre alapozva meghozhatjuk döntésünket a szállással kapcsolatban. További fontos tippünk, hogy ne ódzkodjatok azoktól a fiatalosnak tűnő megoldásoktól, mint például a hostelek, a couch surfing vagy az Airbnb. A komolyabb szállodák folyamatosan növekvő árai miatt ezek a lehetőségek már legalább annyira népszerűek az idősebb korosztály, vagy a családos utazók körében is, mint az elegánsabb hotelek. Azonban ár-érték arányban ezek a szállások jóval többet tudnak nyújtani.

Ha pedig látványos összeget szeretnél megspórolni a külföldi lakhatáson, érdemes olyan szállást választanod, amely nem a választott úticél központjában helyezkedik el. A külvárosokban, agglomerációkban található apartmanok ugyanis jóval olcsóbban kínálnak szobákat, érdemes körbenézni ezeken a területeken is!

4. Fedezd fel sétálva a várost!

Habár az európai nagyvárosokban való közlekedés nem ró akkor terhet a nyaralókra, mint például a megfelelő szállás megtalálása, azonban ha valóban takarékosan szeretnél utazni, érdemes megfontolni az olcsóbb megoldásokat is. Jó néhány városban kapható például olyan többnapos, vagy kombinált bérlet, amellyel a legtöbb tömegközlekedési eszköz igénybe vehető, érdemes ezeknek is utánanézni utazásod előtt, így nem kell egyenként megvásárolnod és lyukasztanod a vonaljegyeket, ráadásul sok esetben így olcsóbban is ki tudsz jönni a költségvetésből. Ha pedig olyan helyre indulsz, ahol a látványosságok közötti távolságok nem túlságosan nagyok, érdemes gyalog nyakadba venni a várost. Hidd el, az igazi arcát akkor mutatja meg egy kultúra, amikor sétálva felfedezed a kisebb utcákat, házakat is. Testmozgásként is tökéletes program lehet és közben olyan dolgokat is átélhetsz, amelyekkel egy szervezett kirándulás során nem feltétlenül találkoznál.

5. Egyél jókat!

Ha idegen országba látogatsz, a kultúra megismerésének egyik legfőbb pontja a helyi gasztronómia kipróbálása. A szállás és az utazás mellett érdemes egy előzetes költségvetést kalkulálnod ezzel kapcsolatban is, hogy ne érjen váratlan meglepetés nyaralásod során. Ha van rá lehetőséged, igyekezz például olyan szállást foglalni, ahol az ár tartalmazza a reggelit, így sokkal olcsóbban juthatsz hozzá a nap legfontosabb étkezéséhez, mintha a városban kellene elfogyasztanod ugyanazt az adagot. Ha pedig úgy érzed, szívesen kipróbálnál valamilyen különleges ételt is, figyelj arra, hogy ne a turistalátványosságokhoz legközelebb eső – főként turistacsalogató – helyekre ülj be étkezni. Keresd inkább azokat a belvárosi éttermeket, ahol a helyiek is megfordulnak, ezekben egészen biztosan nem fogsz csalódni! Érdemes emellett kipróbálni az adott város piacát, ahol friss és persze nem utolsó sorban olcsóbb árukhoz juthatsz hozzá, mint egy étteremben. Ha pedig valamilyen helyi specialitást keresel, figyeld a street food büféket és bisztrókat, hiszen nem egyszer ugyanazokhoz az ételekhez juthatsz hozzá, mint a fine dining éttermekben, de sokkal jobb hangulatot és pénztárcabarátabb ételeket találhatsz.

6. Szórakozás

A helyi nevezetességek megismerése és a szórakozás szintén kulcsfontosságú pont a nyaralás során. Természetesen ilyen esetekben nem kifejezetten fontos a spórolás, hiszen azért utazunk el, hogy minél jobban megismerjük egy másik ország kultúráját és önfeledten tudjunk pihenni. Azonban ha ilyenkor is szeretnél tudatosan költekezni, érdemes tájékozódni néhány dologról. Jó néhány olyan nevezetességgel találkozhatunk ugyanis, amelyek bizonyos időpontokban olcsóbban látogathatók, vagy jutányosabb áron kaphatunk idegenvezetést. Az előzetes foglalással az interneten pedig akár órákat is megtakaríthatunk amit sorban állásra szánnánk. Fiatalként érdemes tisztában lenni, hogy milyen kedvezményeket használhatunk ki, vannak ugyanis városok, ahol bizonyos életkor alatt kedvezményesen, vagy akár ingyenesen is látogathatod a múzeumokat.

7. Légy biztonságban!

Természetesen a takarékos nyaralás során is rendkívül fontos, hogy ha egy idegen országba látogatsz, mindvégig biztonságban érezhesd magad. Ahhoz, hogy ez valóban így legyen, nem árt néhány dolgot minden egyes utazás előtt számba venned.

A helyi rendőrség, mentők és a magyar nagykövetség elérhetőségei mindig legyenek nálad a telefonodban, illetve egy papírra kiírva. Bármilyen probléma adódik, ezek fontosak lehetnek.

Igyekezz megtanulni a legfontosabb mondatokat és kifejezéseket, amelyekkel segítséget vagy útbaigazítást tudsz kérni a helyiektől.

A nyári hőség során mindig tájékozódj arról, hogy a választott úticél helyszínén fogyasztható-e a csapvíz, emellett mindig legyen nálad valamilyen frissítő egy kulacsban vagy flakonban.

Legyen nálad a város térképe online és offline formátumban is, ha pedig ennek ellenére is úgy érzed eltévedtél, ne félj segítséget kérni a helyi emberektől és ami nagyon fontos, ne ess pánikba!

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Fűtési szezon a Praktikerrel

Fűtési szezon a Praktikerrel

Akár a régi fűtőberendezésed cserélnéd korszerűbbre, vagy egy új megoldást keresel, a Praktiker webshopjában biztosan megtalálod a tökéletes fűtőtestet.

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

A Praktiker segítségedre lesz álmaid otthonának megteremtésében!

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Akár teljesen új kertet álmodsz meg, vagy csak felfrissítenéd a szeretett zöld területed, a Praktiker webshopjában minden elemet megtalálsz, amire csak szükséged lehet.