Kis érettségi rafinéria Kis érettségi rafinéria

A felékszülést jó esetben az ember már az érettségi előtt egy évvel elkezdi az ember. Az éves anyag másról sem szól, csak ismétlésről. Ha ütemtervet készítesz, gondosan jegyzetelsz, lelkiismeretesen készülsz délutánonként, nyert ügyed van. Nyilván. Te is egészen biztosan így csinálod, ahogyan az érettségi intézményének kezdete óta valamennyi végzős.

Rendben, irónia mód kikapcsolva.

Tehát, ha véletlenül csak most kapnál észbe, hogy nagyjából egy hét múlva kezdődnek az írásbelik, néhány héttel később pedig a szóbelik. Azonban még így is minden lehetőséged megvan, hogy sikeresen abszolváld a feladatot. Sok apró trükkel serkentheted a memóriádat, könnyebben megjegyezheted az adatokat és egyszerűbben átláthatod az összefüggéseket. 

Elsőként szolgálunk néhány tippel az írásbeli sikeres teljesítéséhez is.

Köztudott, hogy a négyjegyű függvénytáblázatot és a számológépedet magaddal viheted a matek írásbelire. A függvénytábla olyan, mint a Google: a barátod, ha tudod, hogyan kell használni. Ha véletlenül a gimnáziumi évek alatt egyszer sem néztél még bele, mindenképp tedd meg. Keress rá akár az említett keresőben, hogyan lehet benne megtalálni a szükséges infókat.  

A számológép a másik hasznos dolog, amit magaddal vihetsz. Ennek is megvannak a maga trükkjei. Választhatsz egyszerű vagy tudományos gépet, és ha megteheted, ez utóbbi mellett dönts.

Műveleti tippek a számológéppel

Összetett műveletek esetén például sokkal könnyebb a dolgod ez utóbbi esetben: a tudományos gép képes rangsorolni a műveleteket, így könnyen megkapod a helyes eredményt.

Sokat időt spórolhatsz a számológép használatakor, ha 0 és 1 közötti tizedes törtek használatakor nem ütöd be minden alkalommal a 0-kat. Elegendő, ha a ponttal kezded a számot, a gép így máris tudja, hogy tizedes jegyek következnek.

Példa: 0.12345 helyett elég az .12345-öt beütni.

Ha műveleteket kell ismételned, például 5+4+4+4+4 = ?, elegendő ezt beütnöd: 5+4 = = = =. Így megspórolod magadnak 4 darab 4-es beütését. További hasznos számológép tippeket ide kattintva találsz.

office-depot-érettségi

Jegyzetelési segédlet

Használj színeket! A színek megragadják a figyelmet és segítik a vizuális memóriát. Színes kiemelők és rikító post-itek a falon – ezek sokat segítenek, hogy a fontos infók mindig szem előtt legyenek, és meg tudd őket jegyezni.

Ha azok közé tartozol, akik imádnak írni, rajonganak a tollakért, jegyzetfüzetekért és a különböző színű, vastagságú papírokért, akkor könnyű dolgod lesz. Mindenképp olyan eszközöket válassz a munkához, amiket szeretsz, amik kényelmesek, jól állnak a kezedben.

Ne félj az érettségitől! Találd meg azt a módszert, ami segít a lámpaláz legyőzésében, a stressz pozitív kihasználásában – például gyakorold a vizsgahelyzetet a családoddal. És használj ki minden lehetséges segítséget!  

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Fűtési szezon a Praktikerrel

Fűtési szezon a Praktikerrel

Akár a régi fűtőberendezésed cserélnéd korszerűbbre, vagy egy új megoldást keresel, a Praktiker webshopjában biztosan megtalálod a tökéletes fűtőtestet.

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

A Praktiker segítségedre lesz álmaid otthonának megteremtésében!

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Akár teljesen új kertet álmodsz meg, vagy csak felfrissítenéd a szeretett zöld területed, a Praktiker webshopjában minden elemet megtalálsz, amire csak szükséged lehet.