Környezettudatosság a konyhában – így spórolj meg többezer forintot! Környezettudatosság a konyhában – így spórolj meg többezer forintot!

A tudatos élet otthon kezdődik. Nincs szükség világmegváltó cselekedetekre ahhoz, hogy hozzájárulj környezetünk fenntarthatóságához – már egészen kis odafigyeléssel is sokat segíthetsz. Tudtad, hogy mindezzel ráadásul pénzt is megtakaríthatsz? Havi szinten nem is keveset!

Összegyűjtöttünk néhány hasznos konyhai tippet, melyekkel te is könnyedén spórolhatsz, miközben környezeted is óvod.

Le a pazarlással!


Nem jó érzés kidobni a maradék ételt, igaz? Nem is kell – műanyag vagy üveg tárolódobozokkal hűtőben napokig eláll a maradék, melyet kicsit később jóízűen elfogyaszthatsz. Ezzel már heti szinten is több ezer forintot spórolhatsz, ráadásul az élelmiszer-hulladék csökkentéséhez is hozzájárulsz. A Praktikernél már pár száz forinttért hozzá juthatsz ezekhez.

Dobozok: Praktiker, 299 Ft-tól

Ne hagyd veszni a romlandó alapanyagokat se! Ha véletlenül túl sok hozzávaló került a kosaradba, fagyaszd le – hidd el, később örülni fogsz neki! Érdemes figyelni a szupermarketek akcióit is, és a leértékelések során egyszerre vásárolni többet a szükséges élelmiszerekből, majd fagyasztva tárolni őket. Készíts inkább több, kisebb adagot belőlük, hogy főzés során a szükséges mennyiségben tudjuk majd kiolvasztani.

Ugyanez igaz a süteményekből fennmaradó tojásfehérjére. Igyekezzünk lefagyasztani, amilyen gyorsan csak lehet – egy későbbi piskóta vagy madártej készítés alkalmával igazán kapóra fog jönni!

Tudtad, hogy a hűtőben tárolt felvágottak, zöldségek és gyümölcsök élettartamát is megnövelheted egyszerű, otthon elkészíthető vákuum csomagolással? Fogj egy jól zárható műanyag tasakot és egy szívószálat. Helyezd a tartósítani kívánt élelmiszert a zacskóba, húzzuk be a zipzárt egy kis rést kihagyva, amelybe be tudunk illeszteni egy szívószálat. A szívószál segítségével szívjuk ki az összes maradék levegőt a tasakból, majd gyorsan húzzuk be teljesen a zárat. Jó pár nappal meghosszabbíthatjuk az élelmiszerek frissességét ezzel a módszerrel.

Zárható tasak: Praktiker, 299 Ft

Válts textilre!

Váltsd le az azonnal eldobásra kerülő a papírtörlőt mosható konyharuhára vagy rongyra! Mosógépben kiválóan tisztíthatók és a papír szemét csökkentése mellett a gyorsan fogyó gurigák árát is megspórolják neked.

Konyharuhák: Praktiker, 159 Ft-tól

Komposztálj!

Kertesek figyelem! A konyhai hulladék jelentős része komposztálható, mely kiváló táptalajként fog szolgálni az ültetvényeknek.

Komposztládák: Praktiker, 9.999 Ft-tól

Tudtad, hogy egy hulladéklerakóban egy cső kukoricának 18 évig tart a bomlása, míg a komposztban csupán néhány hónapot vesz igénybe?

A környezettudatos cikket a Praktiker támogatta.

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Fűtési szezon a Praktikerrel

Fűtési szezon a Praktikerrel

Akár a régi fűtőberendezésed cserélnéd korszerűbbre, vagy egy új megoldást keresel, a Praktiker webshopjában biztosan megtalálod a tökéletes fűtőtestet.

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

A Praktiker segítségedre lesz álmaid otthonának megteremtésében!

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Akár teljesen új kertet álmodsz meg, vagy csak felfrissítenéd a szeretett zöld területed, a Praktiker webshopjában minden elemet megtalálsz, amire csak szükséged lehet.