Klíma vásárlási tanácsok 2016-ban, milyet, mennyiért kitől? Klíma vásárlási tanácsok 2016-ban, milyet, mennyiért kitől?

Hivatalosan is itt a nyár, dübörög a meleg, nem sokára jön a kánikula is. Pörög a klíma szezon. Ebben a cikkünkben arról írunk, hogyan érdemes klímaberendezést választani, mit kel tudni a beszerelésről, egyáltalán, hogyan lássunk neki a vásárlásnak.

Mobil vagy split klíma?

Az első dolog, amit el kell döntenünk, hogy mobil vagy ún. split klímát (külön kültéri és beltéri egységgel rendelkező készüléket) szeretnénk-e vásárolni. Hosszú távra mindenképpen a splitet javasoljuk, mert ugyan az elején talán nagyobb beruházást igényel, viszont tovább marad jó állapotban, könnyebb javítani, nagyobb szervizháttér áll a jó márkák rendelkezésére. Ráadásul mire megoldjuk a mobil klíma légelvezetését, árban nagyjából egy split eszköznél járunk.

Keress egy megbízható szakembert!

A kültéri és beltéri egység felszereléséhez szakemberre van szükség. A bekötéshez szükséges réz csöveket nem könnyű beszerelni, a szerkezetet vákuumozni kell, különben levegő kerülhet a kompresszorba, ami egy idő után tönkreteszi a gépet. Az egész művelet jó pár órás munka. Legelső sorban pedig azért kell szakemberhez fordulnunk, mert anélkül eleve meg sem vásárolhatjuk a klímánkat. Magát az eszközt bármelyik hipermarketben, műszaki áruházban megvehetjük, akár az Auchanban is, de kifizetni csak akkor tudjuk, ha rendelkezünk az ehhez szükséges, szakember által aláírt tanúsítvánnyal. Ez igazolja, hogy a klíma megbízható módon lesz bekötve és regisztrálni fogják a megfelelő helyen (Nemzeti Klímavédelmi Hatóság).

Kíma vásárlási tanácsok

Sokáig akarod használni? Ne vásárolj túlságosan olcsó, nem minőségi terméket!

Ha már beruházunk a split klímába, érdemes egy márkásabb darabot választanunk az olcsóbb, névtelenebb helyett. Ennek egyik oka, hogy az olcsóbb márkák csak két év garanciát vállalnak és a két év letelte után a készüléknél jelentkezik is általában valamilyen hiba. A márkásabb szerkezetek megbízható szerviz háttérrel rendelkeznek és nem áll fenn a veszélye, hogy 10 év múlva már nem hogy alkatrészt nem lehet kapni hozzá, de már a márka neve is feledésbe merült.

Kíma vásárlási tanácsok

A karbantartás a legfontosabb!

A klíma tisztítását ajánlott minden tavasszal elvégezni, különben gomba telepszik meg a készülékben, amely allergiát, hosszú távú elhanyagolás esetén akár halált is okozhat. Célszerű a tisztításhoz, karbantartáshoz is szakembert hívni, mert ő ilyenkor ellenőrzi a megfelelő gáznyomást is, amit magunk nem tudunk megoldani.

Árkategóriák

Teljesítményt tekintve – egy átlagos, 50nm²-es lakást véve alapul - egy 1,5-3 kw-os teljesítményű klíma beszerzése elegendő. Ilyen készülékből már 150-180 000 Ft-ért is kapunk márkásat, mint pl. az Auchanban most akciósan -199 999 Ft helyett 179 999 Ft-ért -  elérhető Whirlpool AMD355/1-es inverteres split klíma. A termék akciós ára július 13-ig érvényes az Auchan áruházakban. Vásárlás előtt érdemes számításba venni az egyéb tényezőket is, mint mondjuk a nyílászárók állapota, meglévő árnyékolás technika stb.

whirlpool-klíma-auchan-globalplaza

Összegezve tehát annyit mondhatunk, hogy ha teheti, ne vásároljon túlságosan olcsó, ismeretlen márkájú készüléket, mert hosszú távon rosszabbul jár vele, és mindenképpen keressen fel egy klímatechnikai szakértőt vásárlás előtt. 

 

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Fűtési szezon a Praktikerrel

Fűtési szezon a Praktikerrel

Akár a régi fűtőberendezésed cserélnéd korszerűbbre, vagy egy új megoldást keresel, a Praktiker webshopjában biztosan megtalálod a tökéletes fűtőtestet.

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

A Praktiker segítségedre lesz álmaid otthonának megteremtésében!

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Akár teljesen új kertet álmodsz meg, vagy csak felfrissítenéd a szeretett zöld területed, a Praktiker webshopjában minden elemet megtalálsz, amire csak szükséged lehet.