Tóbiás Optika – a szemüvegek mesterei Tóbiás Optika – a szemüvegek mesterei

Apáról fiúra szálló mesterség ma már ritka. A 66 éves Tóbiás Optikát szakértelme, értékrendje és a vásárlóhoz való hozzáállása miatt ajánlja neked a globalplaza.

Az országban több ezer optikai szaküzlet és több tucat optikai üzletlánc szolgálja ki a szemüvegre szorulókat és napszemüvegre vágyókat. Érzékszerveink közül a szem az ember legfontosabb és legdiferenciáltabb szerve. Elképesztő, csodálatos, különleges - ezért különleges bánásmódot és gondoskodást is igényel. Ameddig jól működik, élesen látunk, addig el sem tudjuk képzelni, milyen kellemetlen, vagy akár súlyos probléma lehet látásunk romlása. Amikor pedig már homályosan látunk, fáj a fejünk, rossz a közérzetünk, bizony fontos, hogy jó szakembert, tapasztalt optikai üzletet keressünk fel.

Kevés olyan optikai üzlet van Magyarországon mint a Tóbiás Optika. Nagyon régen, 66 éve foglalkoznak professzionális szinten a szemüvegkészítéssel. A vállalkozást 1949-ben alapította Pálvölgyi János, majd húsz év múlva betársult az üzletbe az optikai és finommechanikai képzettségű szakember, Tóbiás György.

Pálvölgyi János
A cégalapító Pálvölgyi János 1949-ben

Ma a multik és webáruházak mellett, amikor a tömegtermelés és árverseny diktálja a tempót, unicumnak számít a már négy üzletet számláló Tóbiás Optika.

Tóbiás György fiával, Tóbiás Richárddal beszélgettünk a Baross utcai Tóbiás Optika üzletben. Arra a közhelyszerű kérdésre kerestük a választ, hogy miért érdemes a Tóbiás Optikát választani más optikai szaküzletek helyett.

Miért benneteket válasszon a vásárló a nagy választékkal rendelkező láncok helyett?

Egyedi az árukínálat. Törekszünk a jó minőségű, elegáns, klasszikus és persze stílusos termékek beszerzésére. Mindhárom, azaz az olcsó, közepes és magas árfekvésű termékek is elérhetőek nálunk, legyen az szemüveg, napszemüveg vagy kontaktlencse. Nem az a célunk, hogy mindenkinek eladjunk egy szemüveget, hanem szakértelemmel készítsünk egy kényelmes szemüveget, amivel visszadjuk vásárló látását, stílust adunk neki, szívvel lélekkel szolgáljuk ki, hogy majd egyszer újra tőlünk vásároljon, vagy bennünket ajánljon. Így működik ez nálunk immár hatvanhat éve.

Tóbiás Richárd Tóbiás Optika
Tóbiás Richárd a Tóbiás Optika tulajdonosa és ügyvezetője

De mégis mitől tudna a Tóbiás Optika stílusosabb, vagy jobb minőségű szemüveget biztosítani, mint más?

A családunknak tradicionálisan a szakmája a szenvedélye. Izgatottan és érdeklődve járom a világkiállításokat, igyekszem a legjobb beszállítókat megtalálni. Alacsony darabszámokban gondolkodunk, a minőséget, formát és persze a megfelelő árat szem előtt tartva. Ezek által biztosan meg tudjuk különböztetni magunkat a többiektől. A szemüveg individuális termék, ahogy maga a gazdája is egyedi személy. A kettőnek pedig harmóniukusan illenie kell egymáshoz. Az összhang megteremtésében jók vagyunk.

Tóbiás Optika üzlet
Az egyikTóbiás Optika üzlet a négy közül

Miben különböztök még?

Saját lencsegyártó vagyunk. A szemüvegek lencséit mi magunk állítjuk elő, a nyersanyagtól a végtermékig – azaz legyártjuk a lencsét és betesszük a keretbe – 1949 óta. Ahogy már említettem, nálunk nincs tömegtermelés, ezért van időnk a jó munkához, így mind optikailag, mind esztétikailag is a legmegfelelőbb szemüveget tudjuk elkészíteni a vásárlónak.

Tóbiás Optika ajánló
Szemüveglencse készítése, méretre vágása és beillesztése a keretbe

 Tóbiás Optika ajánlóA Nincs az a sérült szemüveg, amit Tóbiásék ne tudnának megjavítani

Meg is vizsgáljátok a vásárló látását?

Természetesen enélkül nem is vállalunk szemüveg készítést. Ez nálunk két fázisból áll:

Objektív vizsgálat, ami során számítógép közelítő értéket ad a páciens szemüveges, vagy kontaktlencsés korekciójára.

Tóbiás Optika ajánló

Szubjektív vizsgálat, ami egy próbakerettel történik, próbalencsékkel. Az objektív vizsgálat során megállapított értékeknek megfelelő próbalencséket helyezünk a páciens „űrszemüvegébe”. Cserélgetjük a lencséket, miközben különböző méretű számokat és betűket mutatunk a vizsgált személynek. A válaszai által ő maga határozza meg, hogy melyik lencsével lát a legjobban. Ezek alapján választjuk ki az ideális lencsét, majd ezzel készítjük el a szemüveget is.

Tóbiás Optika ajánló

Szükség van szemész orvosra a jó szemüveg kiválasztásához?

A jó szemüveg kiválasztásához egy szakképzett optikusra van szükség, aki a meghatározott dioptriaadatok és a viselő igényei alapján segít a megfelelő szemüvegkeret és a legideálisabb szemüveglencse kiválasztásában. A dioptria meghatározást végezheti szemészorvos vagy optometrista. A szemorvosnak fontos szerepe a gyermekszemészetben és a részletesebb szemészeti vizsgálatok elvégzésében van, mint  pl. a szemfenék vizsgálat, vagy a szembetegségek esetében alkalmazott kezeléseknél.  

 

Mit javasolsz azoknak, akik úgy érzik, hogy romlott a látásuk és nem tudják mi az első lépés ilyenkor?

Amennyiben valaki azt érzi, hogy változott a látása, első lépésként érdemes részt venni egy látásvizsgálaton. Érdemes ellátogatni egy optika üzletben, ahol meg tudják vizsgálni és amennyiben szükség van, ki tudják szolgálni a megfelelő szemüveggel, kontaktlencsével. A látás ellenőrzését fontos szűrővizsgálatnak tartjuk, amit évente érdemes elvégeztetni úgy, mint a vérnyomás vagy a vércukorszint ellenőrzését. A szűréseken való részvétel biztosítja, hogy látásunk tökéletes legyen, és a mindennapok kihívásait gond nélkül vegyük. Október hónapban a Magyar Látszerész Szövetség szervezésében az „Október a látás hónapja” nevű kampány keretében számos optika üzlet részvételével népszerűsíti az évenként ajánlott látásellenőrzést. A kampány keretein belül ebben a hónapban ingyenes látásellenőrzést biztosítanak a résztvevő szaküzletek.

 

Tóbiás Optika ajánló 
Védőgázas finomhegesztő készülék titánium és acél keretek javítására

Tóbiás Optika weboldala

Tóbiás Optika üzletek:

 

 

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?