Így lépj túl a munkahelyi stresszen! Így lépj túl a munkahelyi stresszen!

A stressz életünk természetes része. Olyan esetekben, amikor a stressz képes motiválni minket egy nehézség leküzdésére, vagy egy feladat befejezésére, a szervezetünk képes pozitívan értelmezni az ilyenkor felszabaduló adrenalin mennyiséget. Azonban a negatív stressz hosszú távon rossz hatással lehet egész szervezetünkre és idegrendszerünkre. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a mindennapi feladataink során felmerülő stresszt képesek legyünk a helyén kezelni.

Az utóbbi években ugyanis egyre több kutatás bizonyítja, hogy az egészségi állapotunkra kifejezetten nagy hatással van az, hogyan érezzük magunkat testileg és lelkileg a munkahelyünkön. Éppen ezért, most összegyűjtöttünk 10 olyan dolgot, amik segíthetnek, hogy csökkenteni tudd a munkahelyi stresszt és segítenek, hogy kiegyensúlyozott állapotban a legjobb formádat tudd hozni nap mint nap.

1. Tudd, hogy mikor mit kell tenned!

A stressz forrását gyakran nem is tudjuk pontosan meghatározni, hiszen sokszor csak a szorongás tüneteit érzékeljük magunkon. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen feladatok és kihívások várnak ránk. Egy jól rendszerezett határidőnapló tökéletes segítség lehet ilyen helyzetekre, hiszen ha átlátod a teendőket és előre tudsz tervezni - akár heti vagy havi bontásban - jóval könnyebb lesz felkészülni az esetleges váratlan helyzetekre is.

2. Legyél képben minden helyzetben!

A határidőnaplóhoz hasonlóan nagyon fontos, hogy ne csak saját feladataiddal legyél képben, hanem a munkahelyeden történő egyéb eseményekkel is. Hordj magaddal egy jegyzetfüzetet a meetingekre és a kisebb megbeszélésekre is. Hidd el, később szuper érzés lesz, hogy az apróbb részletek sem kerülték el a figyelmedet, és kollégáidnak is segítségére tudsz majd lenni, ha valamilyen lényeges információra lenne szükségük.


3. Alakítsd ki személyes tered!

Munkahelyeden akkor leszel igazán magabiztos és produktív, ha sikerül a környezetedet is magadénak érezned. Amennyire csak lehetőséged van, próbáld meg a saját személyiséged szerint kialakítani íróasztalodat vagy annak környékét. Egy képkeret valamilyen pozitív emléket idéző fotóval, a kedvenc növényed, vagy bármilyen apróság segíthet abban, hogy a munka-magánélet egyensúlyt fenn tudd tartani és ne felejtsd el, hogy a nehéz munkahelyi pillanatokon segíthetnek a pozitív emlékek és érzések.

4. Ülj kényelmesen!

Korábbi cikkünkben már írtunk az ülőmunka okozta veszélyekről és arról, hogyan lehet kiküszöbölni a helytelen tartásból fakadó izom-, ízületi- és gerincbántalmakat. A kényelmes és egészséges tartás természetesen elengedhetetlen ahhoz, hogy nem csak fizikai, hanem lelki egészségedet is meg tudd őrizni napi munkád során. Egy igényeidhez alkalmazkodó, ergonomikus irodai szék és a megfelelő világítás csökkenti a stressz-szintedet és munkádban is jóval hatékonyabbá válhatsz, így érdemes hosszú távú befektetésként olyan irodai bútorokat választanod, amelyek lehetővé teszik a kényelmes ülőmunkát.

5. Tudd, hogy mi történik veled!

A munkahelyi stressznek számos negatív hatása lehet az egészségedre, ilyen például a magas vérnyomás, vagy az immunrendszeredre gyakorolt káros hatások. Ahhoz, hogy megakadályozd ezeket, érdemes tudnod, hogy mennyire vagy kitéve a magas vérnyomás, vagy az ülőmunkából származó veszélyeknek. Egy okosóra, amely méri a vérnyomásodat, az üléssel eltöltött órákat és sok más hasznos funkcióval rendelkezik, nagy segítségedre lehet mindebben.

6. Mozogj többet!

Az ülőmunkából adódó fizikai elváltozásokat könnyedén kiküszöbölheted néhány egyszerű gyakorlattal. A legtöbbet akár saját íróasztalodnál is elvégezheted, a lényeg, hogy alaposan átmozgasd az izmaidat. Ha időd engedi, tömegközlekedés és autó helyett próbálj meg sétálni munkahelyedre, vagy iktass be minden nap öt perc sétát. A levegőn töltött idő és a mozgás ugyanis szintén olyan reakciókat indít be a szervezetedben, amelyek segítenek ellazulni és koncentráltabbá tenni a nap hátralevő részében.

7. Maradj mozgásban!

Ha az irodai székek számodra túl unalmasak, válassz helyettük egy nagy gimnasztikai labdát, amin ülni tudsz. Egy ilyen óriási, tartós labda nem csak gerincednek és izmaidnak tesz jót, de a folyamatos mozgás miatt stresszcsökkentő hatása is van, így segít, hogy hosszabb ideig is tudj koncentrálni egy feladatra.

8. Nassolj egészségesen!

A vércukorszint leesése és éhség gyakran okozhat frusztrációt, kimerültséget, amely nem csak a közösségi irodai életre, de saját feladataid sikerességére is hatással lehet. Figyelj rá, hogy a legnagyobb hajtásban se hagyj ki egyetlen étkezést sem, sőt a stressz és a kimerültség ellen hatásos lehet, ha mindig tartasz magadnál valamilyen rágcsálnivalót uzsonna, vagy reggeli gyanánt. Még jobb, ha olyan egészséges snackek közül válogatsz, mint a friss gyümölcsök, magok, vagy aszalványok.

9. Foglalkozz saját gondolataiddal is!

Az open office-oknak számos előnye van, könnyebb a kooperáció és a közös ötletelés gyakran segíthet, hogy produktívabb lehess egy feladatban, azonban vannak olyan pillanatok is, amikor fontos, hogy csak saját gondolatainkra tudjunk koncentrálni. Az ilyen esetekben tökéletes megoldás lehet egy fülhallgató és valamilyen relaxációs zene. Találd meg, hogy mi az ami számodra egyszerre bír stresszoldó hatással és segít a koncentrációban. Ne aggódj, senki nem fog megsértődni, ha alkalmanként saját gondolataidba merülve dolgozol egy-egy projekten.

 

10. Alakíts ki saját irodai szokást, ami csak a tiéd!

A stresszkezelés egyik legfontosabb része az, hogy felismerjük a pontos okát szorongásunknak és rájöjjünk, melyek a számunkra legmegfelelőbb módszerek, amivel oldani tudjuk frusztrációinkat. Tapasztald ki, hogy mi a számodra leghatékonyabb módszer, ilyen lehet egy különleges tea elkészítése, egy gyors tornagyakorlat, vagy egy rövid séta a közelben, a lényeg hogy sajátodénak érezd a szokást és megfelelően tudj relaxálni közben!

Gifek innen

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Fűtési szezon a Praktikerrel

Fűtési szezon a Praktikerrel

Akár a régi fűtőberendezésed cserélnéd korszerűbbre, vagy egy új megoldást keresel, a Praktiker webshopjában biztosan megtalálod a tökéletes fűtőtestet.

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

A Praktiker segítségedre lesz álmaid otthonának megteremtésében!

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Akár teljesen új kertet álmodsz meg, vagy csak felfrissítenéd a szeretett zöld területed, a Praktiker webshopjában minden elemet megtalálsz, amire csak szükséged lehet.