LEVENDULA SZÍNES CSERÉPBEN CS:12CM LAVANDULA jellemzők

A levendula dísz-, fűszer és gyógynövény egyben.Örökzöld félcserje.Virágzása júniustól augusztusig tart.Nagyon erős, aromás illata van, többek között ennek köszönheti a növény népszerűségét. Virága ehető, ezért ételek díszítésére is használható, de készül belőle szörp is, olaját ízesítésre, kozmetikai készítmények illatanyagához használják. Tavasztól őszig – fagymentes időben – bármikor ültethető. Napos, meleg helyet kedveli, a tőtávolság legalább 50 cm legyen, hogy legyen hely a bokrosodáshoz.Jó vízáteresztő talajra van szüksége, a pangó vízben gyorsan elrothadhat. Szórjunk köré kavicsot vagy fenyőkérget, a gyomosodás megelőzésére, de a tőhöz ne kerüljön takaróanyag, nehogy befülledjen alatta a növény.A levendula jobban viseli a hosszabb ideig tartó szárazságot, mint a túl sok vizet.Homokos, kavicsos, sovány talajt és napos helyet kedveli.Ha szárítani szeretné a levendulát akkor vágjunk szárat, amikor a növény virágai el kezdenek kinyílni. A csokor tárolását árnyékos, széltől védett, hűvösebb, száraz helyen tegyük, ahol fejjel lefelé felakasztva kiszáradhatnak a virágok. A levendula szárai az évek során el kezdenek fásodni, felkopaszodni.Ezért 2-3 évente érdemes tavasszal erőteljesen visszametszeni. Február végén, március elején – ha elmúltak a fagyok – az idősebb, már fásodott szárakat vágjuk vissza, hogy teret adjunk a friss hajtásoknak.